zondag 20 december 2015

Gezellig kerstontbijt voor de hele familie

Bijna iedereen is lekker vrij met de Kerstdagen dus een heerlijk moment om eens lekker uitgebreid te ontbijten met elkaar.

Het is niet de bedoeling om je helemaal 'vol' te eten want waarschijnlijk staat er ook nog een kerstdiner of avondje gourmetten op het programma.

gezellige ontbijttafel voor kerst 


Mijn favoriete kerstontbijt :

- een lekker glaasje vers sinaasappelsap
- kopje koffie
- ei / gekookt / gebakken of roerei
- ham / spek of gerookte zalm
- jam
- kaas
- warme witte broodjes / croissantjes
- een stukje kerststol
- roomboter

Dan heb je eigenlijk al teveel maar wel gezellig al die keus op tafel. Dek de tafel zorgvuldig en leg alles op bordjes of schaaltjes

Ik kwam dit kleine receptje tegen erg leuk fruit spiesjes in kerstsfeer druiven/banaan/aardbei ook kinderen zullen dit heel leuk vinden.

kerstontbijt idee fruit kerst



donderdag 17 december 2015

Kerstcatering thuis door heel Nederland bestel je kerstdiner kerst 2015

Wat een leuke website en een mooi aanbod. Gespecialiseerd in catering en veel lekkere gerechten voor de Kerst verkrijgbaar.

Kerst catering kost wat extra maar wat een luxe als alles kant en klaar wordt thuisgebracht.

kerst catering bestel je kerstdiner Kerst 2015
Een prachtige website met mooie gerechten en leverbaar door heel Nederland dus altijd goed.

Hier een overzicht van een kerstdiner wat je hier voor thuis kunt bestellen.

Catering Kerstdiner voor EURO 32,45 per persoon

Koude gerechten

  • Rundercarpaccio met mosterddressing, pijnboompitten, notensla en Parmezaanskaas
  • Proeverij van gerookte vis; heilbot, zalm, tonijn, paling en makreel met huisgemaakte limoenmayonaise en crostini’s  
  • Paté van wildzwijn met cranberrycompote en chips van ontbijtkoek
Alle voorgerechten worden geserveerd met vers gebakken brood en gezouten roomboter


Warme gerechten

  • Malse varkenshaas met romige champignonsaus en verse bieslook
  • Zeewolffilet met pomodori tomaat, verse basilicum, olijfolie en citroen
  • Parelhoenfilet omwikkeld met spek, gevuld met pruimen en een saus van rode port
  • Roseval-aardappels uit de oven met grof zeezout en rozemarijn
  • Grove mediterrane groenten mix
  • Pasta Primavera, tagliatelle met verse groenten en olijfolie
  • In rode wijn en port gestoofde peertjes


Dessertbuffet

  • Kersenbavarois met amerene kersen
  • Chocoladetaartje met crème anglaise
  • Tiramisu, Italiaans dessert met lange vingers en mascarpone crème
  • Amandel tuilles
  • Vers geslagen room

Extra producten

  • Schalen
  • Opschep bestek
  • Warmhoudapparatuur (chaving dishes met branders)
  • Servetten
  • Wij doen de afwas

Dit ziet er heel goed uit toch ?  Ga je niet bestellen kun je hier ook nog je voordeel mee doen dit zijn allemaal gerechten die goed van tevoren te maken zijn en kunnen worden opgewarmd zonder kwaliteit te verliezen.


catering Kerst kersthapjes bezorgd door heel Nederland



Sfeervolle tafel voor het kerstdiner tips over tafelschikking en decoratie

Je hebt je best gedaan en lekker gekookt en gezorgd voor goed eten, maar het oog wil ook wat.

Het is leuk als je gasten zien dat je wat extra moeite hebt gedaan om je kersttafel sfeervol aan te kleden. Het hoeft helemaal niet zo veel moeite te kosten om de kerstsfeer ook op de dinertafel terug te laten komen.

Kijk wel uit met grote hoge kerststukken op tafel daar heb je alleen maar last van houd het laag en niet veel versiering op je kerstdiner tafel.

Kaarsen zijn altijd sfeervol en zorgen voor het kerstgevoel.

Hier een aantal tips en voorbeelden voor je kerstdiner tafel:

kerstdiner tafelversiering simpel en mooi bessen / dennentakjes 

simpel zand, besjes en takken voor een moderne kerstdiner tafel
kerstlichtjes ( op batterijen )  onder een mooie stop tafelversiering
simpel en apart dennentakken geplakt op glas met een mooie kaars erin 
glazen kaarsenhouder met papier of vilt eromheen en kleine glaasjes met takken en bloemen
Je ziet met niet te veel moeite een originele versiering op tafel die je kerstdiner af maakt.

Maar hoe hoort het ook al weer de tafel dekken voor het kerstdiner hier een overzicht waar je je borden, glazen en bestek neerlegt.

tafel dekken voor het kerstdiner hoe hoort het ? 
Je werkt van buiten naar binnen met het bestek dus aan de buitenzijde eerst het bestek voor het voorgerecht en daarna bestek voor het hoofdgerecht. Bestek voor het dessert boven het bord of je geeft dit gewoon als je het dessert op tafel zet. Ziet er wel heel feestelijk uit zo'n formeel gedekte tafel.

Goed als dan alles is geregeld en je gasten komen binnen Oh / Ah heb je een prachtige tafel waar iedereen graag aan wil schuiven.

Hier nog wat sfeerimpressies van hoe een gedekte kerstdiner tafel eruit kan zien.

kerstdiner tafel wit / zilver 

kleurrijke kerstdiner tafel nostalgisch servies 



woensdag 9 december 2015

Marineer je eigen vlees voor de gourmet met Kerst

Ik word er niet blij van die hele kleine bakjes vlees met een paar stukjes gemarineerde kipfilet voor EURO 2.00 bij de supermarkten.

Een beetje extra moeite en je kunt veel besparen. Koop gewoon zelf een pond kipfilet zet het 2 uur in de vriezer ( dan kun je er mooie plakjes van snijden ) en marineer het zelf.

Je kunt de kip een nachtje in de marinade zetten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Makkelijk te maken en het scheelt je zoveel geld. Natuurlijk kun je ook ander vlees marineren, maar zelf vind ik vooral kipfilet erg geschikt. Ik koop meestal ook wat varkenshaas wat ik zelf in plakjes snijd maar dit is zo al lekker zonder marinade.

Hier een paar lekkere marinades voor je gourmetvlees:

Klik op de afbeelding voor grotere versie




zondag 6 december 2015

Kerstmis menu voor Kerst 2015 makkelijk te maken

Hier weer een aantal suggesties om met Kerst lekker te eten met zijn allen zonder zelf uren in de keuken te hoeven staan.

Vooraf;

- Een lekkere bouillon met groente of bijvoorbeeld omelet reepjes en prei.

Recept runderbouillon: ( van te voren maken )

ingrediënten
300 g runderpoelet
1 mergpijp
2 takjes selderij
3 takjes peterselie
1 laurierblaadje
1 takje tijm
2 blaadjes foelie
1 grote ui, in stukken
1 winterwortel of 4 kleine worteltjes, in grote stukken
1 prei met het groen er nog aan, in grote stukken
1 stengel bleekselderij, in grote stukken
10 zwarte peperkorrels, gekneusd

bereiden

Breng in een grote pan 2 liter water met de poelet en het mergpijpje aan de kook. Schep zodra de bouillon kookt met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Leg de selderij, de peterselie, het laurierblaadje, de tijm en de foelie op een schoon stukje kaasdoek en knoop dit dicht of bind het met een draadje bij elkaar. Voeg de groenten, het kruidenbuiltje en de peperkorrels aan de bouillon toe en laat hem 3 à 4 uur met het deksel op de pan trekken. Zeef de bouillon door een heel fijne zeef of door een doek en breng op smaak met peper en zout. Laat eventueel de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.

Hoofdgerecht;

Varkensfilet rollade met groene pepersaus.




Ik braad de rollade graag in de oven. Olijfolie in een schaal rollade erbij ongeveer 180 a 190 graden en geduld hebben tot de rollade gaar is ongeveer 2 uur. Op deze temperatuur slinkt de rollade niet zo hard.

Bijgerechten;
-Aardappelpuree met lekker veel boter erin.
-Stoofpeertjes ook heel goed van te voren klaar te maken
-Spruitjes met spekjes uit de oven recept hieronder: gelijk met de rollade in de oven zetten !

Ingrediënten
1 zak spruitjes (500 g)
2 uien
1 dikke plak bakspek
2 theelepels gedroogde tijm
3 eetlepels olijfolie
Bereiding

Zet de oven aan en stel deze in op 190 °C om voor te verwarmen. Zet alvast een grote pan op het vuur en begin met het schoonmaken van de spruitjes. Schoonmaken doe je door het stronkje van de spruit en eventueel wat van de blaadjes te verwijderen. Probeer de onderkant diep in te snijden. Kook hierna de spruitjes voor ongeveer 5 min en giet ze af. Maak nu de uien schoon en en snijd deze in dunne partjes. Snij de spekjes in kleine reepjes of blokjes. Pak nu de ovenschaal en mix het geheel door elkaar. Strooi er wat tijm en peper naar smaak en besprenkel alles ook nog even met wat olijfolie. Je kan de schaal nu in de oven doen, plaats deze in het midden en rooster de spruiten met spek voor 20 tot 25 minuten. Hou de spruiten in de gaten en schep ze zo nu en dan even om.

-Groene salade met tomaat en komkommer altijd lekker.

Nagerecht;

Kersen ricotta mousse 


3 blaadjes witte gelatine
40 g kersen zonder pit (+ 4 kersen voor het garneren)
200 ml slagroom
40 g suiker
8 g vanillesuiker (zakje)
200 g ricotta (kaas)
60 g pure chocolade
4 plakken chocoladecake (ca. 1 cm dik)

Keukenspullen
uitsteekvormpje (Ø 8 cm)

Week de gelatine ca. 5 min. in ruim koud water. Laat de kersen uitlekken en bewaar de siroop. Snijd de kersen in stukjes en klop de slagroom stijf met de suiker. Roer de vanillesuiker en stukjes kers door de ricotta. Verhit 50 ml kersensiroop.

Knijp de gelatine goed uit en laat in de hete siroop oplossen. Schep de gelatine door de ricotta. Hak de chocolade grof en meng door het ricottamengsel en schep ook de slagroom erdoor.

Steek met een uitsteekring of glaasje 4 rondjes uit de plakjes cake. Bekleed de ringen met vershoudfolie en zet op 4 bordjes. Leg de rondjes cake in de ringen. 

Verdeel het ricottamengsel erover en strijk de bovenkant glad. Laat de mousse in de koelkast in ca. 1 uur opstijven. Verwijder de ringen en haal het folie van de mousse. Garneer met kersen.

Bereidingstip:

Voor het uitsteken kun je ook plastic bekers zonder bodem gebruiken.

Variatietip:

Het originele recept van Clara den Hartogh wordt gemaakt met gekonfijte amarenakersen en 50 ml amarenasiroop in plaats van kersen op siroop. Bij gebruik van amarenakersen de cake besprenkelen met ca. 1 ½ el marasquin (slijter).



vrijdag 4 december 2015

Lekker gourmetten met Kerst tips en recepten

Altijd goed en denk dat veel mensen het ook dit jaar weer doen met Kerst gewoon gezellig gourmetten.

Het is niet chique het is niet trendy maar wel altijd gezellig en iedereen kan eten wat hij of zij wil.

De supermarkten spelen deze week (week 49)  al in op deze trend en hebben al diverse gourmetschotels in de aanbieding.

Gourmet aanbieding Plus Supermarkt


 Gourmet aanbieding Dirk supermarkt



Houd de folders in de gaten en betaal niet te veel voor je vlees. Ik vind mager vlees altijd wel lekker een biefstukje, stukje kip of kalkoen of varkenshaas.

Houd ook rekening met je gezelschap kinderen zullen kleine hamburgertjes heel leuk vinden.

De bijgerechten kun je zelf kiezen hier mijn favorieten:

- Sauzen en ook pindasaus
- Stokbrood
- Kruidenboter
- Lekkere groente salade met veel groente
- Groente om mee te bakken, champignons, paprika, ui
- Huzarensalade
- Eventueel wat frietjes

Gourmetten draait gewoon om het vlees en de rest is eigenlijk bijzaak. Je zou nog soep vooraf kunnen geven een mooie bouillon met groenten bijvoorbeeld.

De hoeveelheid vlees die wordt aangeraden per persoon is ongeveer 250 a 300 gram. Je weet zelf wel of je echte vleeseters aan tafel hebt die graag wat meer willen.