dinsdag 7 oktober 2014

Vegetarisch hoofdgerecht voor kerstmenu 2014 lekker en snel klaar

Hier nog een lekker vegetarisch gerecht voor 4 personen, snel klaar ziet er mooi uit. Lekker en gezond vegetarisch gerecht.

Vegetarisch hoofdgerecht kerstmenu 4 personen 

Ingrediënten vegetarisch hoofdgerecht:

275 gram notenrijst
300 gram bos peen
200 gram bimi
400 ml tandoori currysaus ( Patak )
1 ui
2 el zonnebloemolie
350 gram groente wokstukjes van AH

Bereiden vegetarisch hoofdgerecht kerstmenu:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de wortels in schuine plakjes van 1 cm. Snijd de ui in halve ringen.
  2. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 2 min. Voeg de wokstukjes toe en bak 2 min. mee. Doe de wortel erbij en roerbak 1 min. mee. Voeg de bimi en tandoorisaus toe. Laat de groente op laag vuur in 10 min. gaar worden. Serveer de vegetarische curry met de notenrijst.

Kerstmenu 2014 maak de diner tafel gezellig met gevouwen servetten

Een kleine moeite om de servetten voor het kerstdiner te vouwen en het staat gelijk een stuk leuker.

Je kunt hier vierkante stoffen servetten voor gebruiken maar met papieren servetjes gaat het ook prima.

Hier een aantal voorbeelden hoe je servetten kunt vouwen, stap voor stap volgen en het kan niet misgaan.

Kijk hieronder voor de voorbeelden en zorg dat je tafel feestelijk gedekt is voor familie of vrienden, Geef je gasten het gevoel dat ze welkom zijn en besteed aandacht aan je tafel. Een beetje extra moeite maakt het diner ook extra feestelijk.

envelop voor bestek

 servetten vouwen 
  • Vouw de vier hoeken naar het midden.
  • Draai het servet zo dat één punt naar beneden wijst
  • Vouw de onderste punt omhoog, net boven de middellijn.
  • Keer het servet om en vouw punt 5 en 6 naar binnen, voorbij de middellijn.
  • Schuif de linkerpunt tussen de lagen van de rechterpunt.
  • Schuif het bestek in de envelop.


servetten vouwen

dubbele zigzag

 servetten vouwen 
  • Vouw het servet twee keer dubbel en leg de vier losse hoeken rechtsboven.
  • Vouw de eerste losse laag diagonaal naar linksonder en vouw deze zigzagsgewijs heen en terug.
  • Vouw ook de volgende laag zigzagsgewijs heen en weer, tot deze de andere vouw raakt.
  • Vouw het servet diagonaal doormidden, met de zigzagvouw naar buiten.

servetten vouwen


waaier voor wijnglas

 servetten vouwen 
  • Vouw het servet in de lengte doormidden.
  • Plooi het servet van links naar rechts.
  • Vouw de dichte onderkant voor een derde om.
  • Zet het servet in een wijnglas en maak er een mooie waaier van.

servetten vouwen

servetten, vouwen, diner thuis, voorbeeld, uitleg, makkelijk

zondag 5 oktober 2014

Feestelijk vegetarisch gerecht voor Kerstmenu 2014

Best lastig als je zelf vlees eet en je krijg ( ook ) vegetarische gasten.

Natuurlijk aubergine of paddestoelen met veel kaas vult lekker en is niet verkeerd.

Toch wil je met Kerst denk ik ook aan je vegetarische gasten iets lekkers serveren en laten zien dat je ook voor hun best wat extra moeite wilt doen.

Ook ik vind het lastig om vegetarisch te koken. Tegenwoordig met internet kun je heel veel recepten vinden. Hier een recept wat ik graag voor vegetarische gasten kook en wat goed in de smaak valt.

Om het geheel wat kleurrijker te maken kun je altijd nog wat extra groenten toevoegen of een lekkere salade erbij serveren ook voor je andere gasten een goed bijgerecht.

vegetarisch hoofdgerecht feestelijk 
Gebakken Risotto met pompoen:

Om tijd te besparen, kun je eerder in de week de pompoen snijden.
Deze blijft een paar dagen goed in de koelkast.

Voorbereiding 20 minuten Totale tijd: 45 minuten

Porties: 4


INGREDIËNTEN

2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 sjalotten, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel verse tijm, blaadjes
1 1/2 kopjes Arborio rijst
Grof zout en gemalen peper
1/2 kop droge witte wijn
1 middelgrote pompoen , geschild en in blokjes gesneden medium
4 kopjes zoutarm groentebouillon
1 bosje zwart (Toscaanse) of boerenkool, taaie stengels verwijderd, snijd wat grover ongeveer 2 cm.
Geraspte Parmezaanse kaas, voor het serveren

Bereiding vegetarische risotto


Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius

In een middelgrote ovenschaal of zware ovenvaste pot met een goed sluitend deksel klaarmaken, olijfolie opwarmen in de pan.

Sjalotjes toevoegen en bakken, af en toe roeren, tot ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten. Knoflook en tijm toevoegen en bakken tot het gaat geuren, ongeveer 1 minuut. Voeg de rijst toe en bak, onder regelmatig roeren, tot ondoorzichtig, ongeveer 3 minuten; breng op smaak met zout en peper.

Voeg de wijn toe en bak al roerend, tot het volledig is geabsorbeerd, ongeveer 2 minuten. Pompoen en bouillon toe te voegen; breng aan de kook. Voeg de boerenkool toe. Bedek, verplaats naar de oven en bak tot de rijst gaar is en de meeste vloeistof is geabsorbeerd, ongeveer 20 minuten.

Voor het serveren, bestrooi met Parmezaanse kaas.

Als je dit voor het eerst wil maken voor het kerstmenu, maak het dan een paar weken van te voren al een keer klaar om te kijken of het lukt en of je het lekker vindt.

dinsdag 30 september 2014

Kerst 2014 maak je eigen deurkrans uniek en niet duur

Altijd leuk een kerstkrans aan je deur. Als je bij de bloemist gaat kijken wil je nog wel eens schrikken van de prijzen.

Als je een beetje creatief bent kun je zelf ook heel makkelijk je eigen kerstkrans voor aan de deur maken. Een warm welkom voor je gasten en een uniek exemplaar.

Hier een beetje inspiratie voor het maken van je eigen deurkrans voor kerst :

eenvoudige deurkrans, natuurlijke materialen, mos en houten bloemen

zelf gemaakte deurkrans kerst, zorg voor de vierkante ondergrond en een lijmpistool

Eenvoudig en toch feestelijke kerst deurkrans van geverfde denneappels en gouden versiering

Figuurzaag de ster en beplak met de dennenappels mooi eenvoudige deurversiering

begin met een krans van oase en steek deze vol met groen en versiering

Papieren / kartonnen ringetjes mooi aan elkaar gelijmd met gezinsfoto 
Kortom gebruik deze voorbeelden als inspiratie en maak er wat moois van. Je ziet aan de onderste deurkrans dat je zelfs met karton iets heel bijzonders kunt maken. Smaken verschillen uiteraard. Ik vind zo'n zelfgemaakt krans wel wat hebben. Deze hoeft niet perfect te zijn maar is wel echt iets van jou en kun je ook in je eigen stijl maken.

Kerstkrans van stof / koord met belletjes 2014
Ik was er nog 1 vergeten ook leuk en zeker met de belletjes die in de bloemen zitten. Een flink stuk koord om te omwikkelen en een mooi lint.

zondag 28 september 2014

Kerst gebak voor brunch of high tea gezond en makkelijk te maken gebak.

Lekker zelf je eigen taartje / gebak maken. Hier een makkelijk recept ook prima geschikt voor de kerstbrunch of een high tea. Makkelijk te maken en je huis ruikt heerlijk naar vers gebak.

zelf maken bessen taartje kerst brunch recept of voor de high tea


Bosbessen roomkaas gebak

ingrediënten
1 pakje roomkaas, zacht
1/3 kopje suiker
1 theelepel citroensap
1 theelepel vanille
1 kop verse of bevroren bosbessen
1/2 kopje bosbessen jam
1 pakje diepvries bladerdeeg ( 2 vellen ) , ontdooid
1 ei
1 eetlepel water


Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier
.
In een middelgrote kom roomkaas met een elektrische mixer op medium snelheid tot een gladde massa kloppen. Voeg suiker , citroensap en vanille toe. Klop tot alles goed is gemengd.

In een kleine kom bosbessen en bosbessen jam mengen.

Op een licht met bloem bestoven werkblad elk vel van de ontdooide bladerdeeg uitrollen in een vierkant . Snij elk vierkant in zes rechthoeken ( elk ongeveer 10 x 5 cm) .

Met een vork prik gaatjse in het midden van het bladerdeeg. In een kleine kom klop het ei en het water samen met een vork . Bestrijk de rechthoeken met eimengsel . Spreid een goed afgeronde eetlepel van de roomkaas mengsel op het midden van elke rechthoek , laat een rand van 2 cm vrij.
Maak af met 2 afgeronde theelepels van de bosbessen mengsel , verspreidt gelijkmatig over roomkaas mengsel .

Bak gedurende 15 tot 18 minuten of tot ze goudbruin zijn, Laat volledig afkoelen op een rooster.

Makkelijk te maken en ook lekker snel klaar en toch een verse zoete traktatie.



maandag 22 september 2014

Leuke goedkope ideeën om je huis in kerstsfeer te brengen

Kerst is een gezellige tijd je zit lekker binnen, kaarsje aan en met een beetje extra moeite breng je nog meer kerstsfeer in je huis.

Ik vind bijvoorbeeld de stoelversiering in kerstsfeer erg leuk en het is echt een kleine moeite zie onderstaande foto's.

Dat kerstversiering niet veel hoeft te kosten laten onderstaande ideeën zien:


kerstsfeer in huis een mooie strik om je kussens

mooie glazen bak of vaas met ballen die je niet gebruikt tafeldecoratie

boeket rozen ( echt of nep ) met snoep er omheen apart en vrolijk voor kerst 2014

simpel, dennetakken, mandarijnen en wat mooie kaarsen op tafel


stoelversiering kerstdiner, simpel en feestelijk kerst 2014


versiering stoel, kerstdiner 2014

nog een leuke blikvanger een grote simpele vaas met takken met je kerstkaarten

Ik vind dit wel hele leuke ideeën waar je niet veel geld voor hoeft uit te geven en die je interieur gelijk in kerstsfeer hullen.