vrijdag 19 december 2014

Comfort food pasteitje met kippenragout Kerst 2014

Ik heb zelf gisteren een kerstdiner gehad met collega's en het voorgerecht was echt een succes.

Een pasteitje met kippen ragout maar dan echt lekkere kippen ragout met paddenstoelen en zelfgemaakt. De saus was niet zo dik met veel bloem maar wat dunner en echt heerlijk. Het voorgerecht was een prachtig begin van het diner.

Mijn plannen voor kerst zijn dus ook gewijzigd en ik ga ook als voorgerecht zo'n heerlijk retro pasteitje serveren. Mijn tip maak de saus niet te dik ! Echt heerlijk als je het zelf maakt en goede bouillon trekt.

voorgerecht kerstdiner kerstmenu 2014 retro maar lekker 

Het was echt heel lang geleden dat ik zo'n pasteitje op had. De truc is om de saus wat dunner te maken, maar wel heel smaakvol.

HIER HET RECEPT

INGREDIENTEN 4 PERSONEN PASTEIBAKJE MET KIPPENRAGOUT 2014 

1 ui
300 gram kipfilet
1 laurierblaadje
1 stukje foelie
1 kippenbouillontablet
150 gram champignons
1 deciliter droge witte wijn
50 gram achterham
35 gram boter
35 gram bloem
3 eetlepels slagroom
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
4 pasteibakjes

Bereidingswijze
1. Pel de ui en snij deze in stukken.
2. Doe de ui samen met de kipfilet, foelie, laurier en de bouillontablet in een pan voeg hier 4 deciliter water aan toe en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten trekken.
3. Maak de champignons schoon en snij deze in plakken. Laat ze in de wijn ongeveer 3 minuutjes koken. Giet ze daarna boven een maatbeker af.
4. Snij de ham in stukjes.
5. Snij de kipfilet in stukjes. Zeef de bouillon en bewaar deze.
6. Smelt de margarine, roer hier de bloem doorheen. Blijf roeren tot er een slappe bal ontstaat. Verwarm ongeveer 3 minuten door, blijf roeren. Voeg de helft van de bouillon toe, en blijf goed roeren tot er een dikke saus ontstaat. Roer de rest van de bouillon erdoor, voeg ook de kipfilet, champignons en ham toe, en roer stevig door.
7. Roer de slagroom erdoor, evenals de helft van de peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
8. Bak de pastaibakjes in de oven. Als deze klaar staan schep je de ragout erin, en strooi de rest van de peterselie erop.
Serveertips

Bij ragout kan je flink varieren, dus heb je andere ingredienten in huis, gebruik deze gerust. Leuke andere combinaties zijn bijvoorbeeld:
- kalfsvlees met wortel en bleekselderij
- garnalen met doperwten
- enz. enz.

Ik heb echt gesmuld van dit gerecht. Wel zelf maken en geen blik of zakjes gebruiken.


 

woensdag 17 december 2014

Lekker fris bijgerecht salade voor bij je kerstmenu, bijgerecht Kerst 2014

Weer eens wat anders deze salade voor de Kerst 2014. Een mooi bijgerecht bij je kerstmenu en behalve gezond ook lekker kleurig.

Eenvoudig te maken maar pas op met de bieten als je deze te lang laat staan met de andere ingrediënten wordt alles roze en dat is niet de bedoeling.


kerstsalade, bijgerecht Kerstmenu 2014 


ingrediënten

3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels witte balsamico azijn, witte wijnazijn, appelazijn
1 geperste sinaasappel en geraspte sinaasappelschil
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/4 theelepel zout
2 sinaasappels, geschild en gesneden in partjes
1 middelgrote rode biet, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd,in reepjes gesneden.
1 middelgrote appel, zonder klokhuis en in plakjes
1 venkelknol, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd, snijd ze in reepjes
1/2 bos gehakte verse bladpeterselie

Recept

Voor de vinaigrette, in een schroef-top pot combineren olie, azijn, sinaasappelschil, sinaasappelsap, knoflook en zout. Dek af en schud goed om te mengen.

Voor de salade , in een middelgrote kom meng partjes sinaasappel, bieten, venkel en appel.
Voeg de vinaigrette toe en meng voorzichtig. Dien onmiddellijk op.

Een gezond fris en kleurrijk recept lijkt me erg lekker voor Kerst 2014


dinsdag 16 december 2014

Makkelijk recept voor na de drukke kerstdagen van 2014

Het is weer een drukke tijd met alle voorbereidingen voor de kerstdagen 2014.

En ook op de andere dagen willen we graag lekker en gezond eten. Hier een makkelijk recept voor een gewone doordeweekse dag, gezond en lekker. En maakt u dit na de kerst en heeft u nog wat restjes over is dit een prima recept om uw restjes vlees of restjes groente op te maken.

makkelijke maaltijd, restjes van de Kerst opmaken 
Spaanse rijst met kip en garnalen 4 personen recept

Ingrediënten
80 gram verse of diepgevroren garnalen grote, gepeld en schoongemaakt
400 gram rijst
olie
500 gram kipfilet in stukjes
1 middelgrote groene paprika, fijngesneden
1 gehakte rode ui
2 theelepel gedroogde tijm
1 blik tomaatblokje
1 glas droge witte wijn of kippenbouillon
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kop bevroren erwten, ontdooid
1  groene chili peper in blokjes gesneden
   zout
   peper

Bereiding:

Ontdooi de garnalen, als ze bevroren zijn. Bereid de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

Een beetje olie in een  grote anti-aanbak koekenpan doen. Bak de kip, paprika, rode ui en tijm in de pan tot de kip niet meer roze is en de groenten gaar zijn.

Roer  tomaten , wijn en knoflook door de kip. Breng aan de kook; zet het vuur lager. Kook het mengsel onafgedekt ongeveer 10 minuten.

Voeg garnalen, erwten en chili pepers toe. Kook en roer gedurende 3 tot 5 minuten of tot garnalen roze worden. Serveer met rijst. Breng op smaak met zout en peper. Maakt 4 porties.

Leuk recept en wees creatief kan ook met ander vlees of andere groenten gemaakt worden.


zondag 14 december 2014

Kersthoofdgerecht gebraden varkensvlees / ham lekker recept, braden in de oven

Hier een lekker recept om ham of ander varkensvlees klaar te maken. Bij mijn supermarkt hadden we een actie met zegels en ik krijg een varkensfilet rollade die ik ook op deze manier in de oven klaar ga maken.

Ik houd van braden in de oven kan bijna niet mis gaan en je krijgt zo'n lekker knapperig korstje op je vlees. Goed het recept lezen en de oven doet het werk.

in de oven gebraden ham of ander varkensvlees 


Ingredienten:

10–12 personen
• beenham van 3 kg, met zwoerd
• 1 el hele zwarte peperkorrels
• 1 ui, in partjes
• 1 bouquet garni (prei, bleekselderij,
laurier en tijm, samengebonden
met keukentouw)
• 100 g pruimenjam, plus extra
• ½–1 tl chilivlokken
• witte wijnazijn

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 160ºC. Leg de ham in een braadslee en voeg peperkorrels, partjes ui en bouquet garni toe. Giet water bij tot halverwege de zijkant van de braadslee. Bedek met aluminiumfolie, waaronder stoom kan circuleren. Braad de ham in 1½ uur mooi roze en gaar, neem hem uit de oven, laat afgedekt 20–30 minuten afkoelen.

2 Als de ham genoeg is afgekoeld, verwijder je het zwoerd. Laat wat van het vet zitten en kerf dit ruitvormig in.

3 Zet terug in de oven en verhoog de temperatuur naar 200ºC. Laat het vet in 30 minuten krokant worden. Neem de ham uit de oven, bestrijk met de jam en bestrooi met de chilivlokken. Braad nog 30–40 minuten en bestrijk de ham om de 10 minuten tot de buitenkant knapperig en goudbruin is. Is de ham naar wens, laat hem rusten op een plank voor je hem aansnijdt.

4 Voeg een scheut wijnazijn toe aan het vocht in de slee en roer de aanbaksels los. Proef. Is de jus te zuur, roer er wat pruimenjam door. Serveer met de braadsaus, cranberrysaus en een salade van julienne gesneden appel, munt en chilipeper.

Recept Jamie Oliver  bron
Fotografie David Loftus


donderdag 11 december 2014

Kerstversiering, kerstsfeer in je huis hoeft niet veel te kosten, goedkope kerstdecoratie

Altijd leuk om in deze donkere dagen je huis lekker in kerstsfeer te brengen met kaarsjes en lichtjes.

Dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn en dat je ook zelf veel kunt maken tonen deze tips voor goedkope kerstdecoratie in huis.

Ga zelf even aan de gang en maak je eigen originele kerstversiering, kleine moeite veel plezier. Als je de voorbeelden ziet maakt dat veel duidelijk. Je hoeft hier niet handig voor te zijn en hebt niet veel materialen nodig voor toch een mooi resultaat.

mooie weckpot met wat bladeren, besjes en een drijfkaarsje

kersttafereel met sneeuw en vogeltjes 
Koop een paar gewone kaarsen en smeer ze in met lijm, rol ze door de kunstsneeuw en strooi deze kunstsneeuw ook op een dienblad nog wat groen of andere versiering erbij en je hebt een mooie kerstdecoratie.

kerst, blad met kaarsen, versiering, zelf maken 
Heel simpel neem wat gewone glazen, doe er een cadeaupapiertje omheen in jouw kleuren en zet er een kaarsje in. De kaarsen in diverse formaten op een dienblad zetten en een leuk resultaat.

kerst cadeau maken, kerst versiering 
Een gewone witte lijst versieren met foam sterren en eventueel kraaltjes, Doe er een gedicht of een tekst en je hebt een leuk cadeau voor iemand of om gewoon thuis op te hangen.

stoelversiering, kerstdecoratie, lint en dennenappels 
Simpel maar zo leuk en het maakt de diner tafel helemaal af. Stoeldecoratie voor kerst met dennenappels aan een mooi lint een beetje spuitsneeuw erop en je bent in kerstsfeer.

Koekdoos maken leuk zelfgemaakt kerstcadeau Kerst 2014 
Iets meer werk maar wel een mooi resultaat. Koop een koekdoos en plak er een mooi papiertje op, als je wilt kun je dit nog vernissen hoeft niet. Vul met lekkers zelfgebakken of gekocht en daarna een lint er omheen met een klein fotolijstje waar je een tekst of wens in doet.

Kortom voor weinig geld originele versiering of een zelfgemaakt kerstcadeau.


Kalkoen voor Kerst, kalkoen recept voor kerst 2014

Een heerlijk stuk gevogelte voor kerst is natuurlijk kalkoen. Een mooi bruin gebraden kalkoen is het pronkstuk van het kerstdiner.  Kijk wel goed of je oven groot genoeg is voor zo'n grote kalkoen en houd rekening met de bereidingstijd. Bij het braden in de oven kan er eigenlijk weinig mis gaan. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

Braadtijd kalkoen in de oven: 

Gewicht kalkoen             Braadtijd oven 200 graden Celsius
2250 gram                        1,5 uur
3500 gram                        1 uur en 45 minuten
4500 gram                        2 uur
5500 gram                        2,5 uur
6750 gram                        2 uur en 45 minuten
7500 gram                        3 uur

kalkoen braden in de oven 
Laat de kalkoen eerst op kamertemperatuur komen voor je deze in de oven zet !!! 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/ gasovenstand 6. Wrijf de borst van de kalkoen in met een beetje boter. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadslee. Het enige vet van de kalkoen zit in de rug en als je op deze manier braadt druipt het over de borst en zorgt voor mals en sappig vlees.

Laat de oven het eerste halfuur op 200 graden / stand 6 staan, zet hem dan lager op 180 graden / gasovenstand 4. Leg de kalkoen het laatste halfuur met de borst naar boven in de oven en bedruip deze nog even goed. Controleer of de kalkoen gaar is door een prikker in de dij te steken, als hier helder vocht uit komt is de kalkoen goed.

Laat de kalkoen rusten voor het aansnijden, in de braadslee met aluminium folie erover blijft hij zeker nog een uur warm en kunnen de vlees sappen zich goed verdelen.