maandag 13 november 2017

Pittige gehaktballetjes borrelhap Kerstmis 2017

Altijd lekker een gehaktballetje bij de borrel en je kunt er alle kanten mee op. Hier een origineel recept met lekker veel kruiden en een pittig glazuur met appel.



De moeite waard om te proberen en een gezond hapje met weinig vet en veel eiwit.

Ingrediënten voor 12 gehaktballetjes:

1 ei
60 ml melk
2 sneden wit of volkoren brood, gescheurd
1 pond  mager rundergehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel cayennepeper
1 eetlepel plantaardige olie

APPLE GLAZUUR

250 ml appelsap of perennectar
3 eetlepels volle bruine suiker
1 eetlepel sojasaus
1 1/2 theelepels maïszetmeel
1 theelepel gemalen gember
1/4 theelepel cayennepeper
6 lenteuitjes, gehakt

Voor pittige gehaktballen, in een grote kom ei en melk bij elkaar kloppen. Voeg brood toe. Laat het 10 minuten staan, totdat het brood zacht is geworden. Voeg rundvlees, knoflook, zwarte peper, zout en cayennepeper toe. Meng grondig met de handen of een houten lepel. Vorm rundvleesmengsel in 12 kleine gehaktballetjes.

In een 24 cm koekenpan verwarm de olie op matig vuur. Bak gehaktballen, de helft per keer per keer, ongeveer 6 minuten, af en toe draaien tot bruin en knapperig aan de buitenkant en niet langer roze van binnen. Breng gehaktballetjes over naar een schaal; dek af om warm te blijven. Giet het vet uit de pan; Koekenpan schoonvegen.

Voor de appelglazuur, combineer in een kleine kom appelsap, sojasaus, bruine suiker, maïszetmeel, gember en cayennepeper. In dezelfde koekepan als gehaktballetjes werden gekookt, koken en roer het sap mengsel tot het dikker wordt. Kook en roer nog 2 minuten.

Doe de gehaktballetjes terug in de koekenpan bij de saus om het door te verwarmen. Geglazuurde gehaktballetjes een serveerschaal overbrengen. Strooi de lente-uitjes erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten