vrijdag 21 november 2014

Inspiratie voor je kerstdiner beurs kerstkoken, kerstmenu 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht foodies beurs

Leuk om te gaan proeven en inspiratie op te doen voor thuis. Taste of Christmas in de Jaarbeurs van Utrecht een beurs van 12 t/m 14 december 2014.

Jaarbeurs in Kerstsfeer foodies beurs 2014 

Je kunt hier zelf aan de slag in de kookschool en in 45 minuten een heerlijk gerecht leren maken.

Er is ook de mogelijkheid om te kijken hoe bekende chefs een lekker gerecht maken. In het Taste Theater treden iedere dag chefs uit Nederland en het buitenland op. In sessies van 30 minuten leer je meer over de gerechten van jouw favoriete chef of restaurant zodat je ze thuis ook kunt proberen, of inspiratie kunt opdoen voor het kerstdiner. Natuurlijk laten de chefs je ook een hapje proeven. En wat dacht je van een heuse Ready-Steady-Cook sessie tussen twee rivalen? Aan jou de keuze om de winnaar te kiezen! Bovendien stelt Taste of Christmas de chefs extra op de proef om te zien wat ze bereiden met de ingrediënten uit een door ons samengestelde Mysterybox.

De namen die nu bekend zijn o.a. Ramon Beuk, Julius Jaspers, Alain Caron, Dennis Kuipers, Marcel de Leeuw, Karin Luite, Peter Lute en nog vele anderen. Leuk om hier eens echt met je neus bovenop te staan en de kunst af te kijken.

Er is een wijnproeverij waar je precies de juiste wijn bij je gerecht leert kiezen en kunt kopen.

Er is ook een groot gedeelte van de beurs aan Frankrijk gewijd, ook hier kun je lekkere hapjes proeven en diverse Franse delicatessen kopen.

kookworkshop Kerstmis Taste of Christmas
Met een toegangskaart voor Taste kun je genieten van de ongekende gezellige ambiance die wij voor je in de Jaarbeurs hebben gecreëerd. Daarnaast kun je kosteloos masterclasses van Top Chefs, workshops of interessante tastings volgen in het Taste Theater, Wijnplein of deelnemen aan workshops in de Kookschool. Inschrijven voor de workshops kan ter plekke op het festival. Verder zijn de heerlijke gerechten in verschillende prijscategorieën in het Sterrenpaviljoen en kun je overal wat proeven en gerechten kopen bij de verschillende foodtrucks en bij de exposanten.

Het foodie festival voor Kerst in de Jaarbeurs in Utrecht is op 12, 13 en 14 december en begint om 12.00 uur tot 23.00 uur behalve op zondag dan is het om 22.00 uur afgelopen.

Uiteraard is de beurs helemaal in Kerstsfeer aangekleed en kom je overal dennebomen en sneeuw tegen. Het lijkt mij een hele leuke beurs om inspiratie op te doen.   




dinsdag 18 november 2014

Lekker borrelhapje voor de Kerst kerstdiner 2014

Een leuk borrelhapje voor de Kerst 2014, lekker en makkelijk zelf te maken.

Dit is eigenlijk een barbecue recept voor de zomer, maar je kunt het ook heel goed in de oven maken.

Koop grote garnalen en een lekkere chorizo worst, hoeveelheid naar wens.

Marineer de garnalen in wat olijfolie, zout en citroensap. Maak prikkers met een stukje chorizo en een garnaal zoals op de foto.

Bak de garnalen / chorizo ongeveer 15 minuten in de oven op 190 graden en smullen maar.

Simpel, origineel en lekker borrelhapje voor Kerst 2014

borrelhapje voor Kerst 2014 simpel en origineel 

Bijgerecht gebakken aardappels kerstdiner 2014

Je hebt een prachtig stuk vlees, kalkoen, kip gebraden, maar wat geef je er bij ?

Een perfect bijgerecht voor de kerst zijn gebakken aardappels, iedereen vind het lekker en je scoort er zeker punten mee. Maar vergis je niet echt goed gebakken aardappels maken is best lastig. Het is de bedoeling dat alle aardappels rondom een knapperig korstje hebben en van binnen lekker zacht zijn.

lekkere gebakken aardappel Kerstmenu 2014

Verwarm de oven voor op 190 ° C / 375ºF / gas 5. Schil je aardappelen en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Was je aardappelen in koud water en kook ze ongeveer 6-7 minuten. Ze hoeven niet gaar te zijn, laat ze even uitstomen in een vergiet. Schud de vergiet een paar keer om.

Nu kun je smaak toe gaan voegen. Leg de aardappels in 1 laag in een grote ovenschaal met olijfolie of boter en voeg peper en zout toe. Schep de aardappels even goed door de olijfolie, Nu kun je de schaal afdekken met folie en tot de volgende dag bewaren of de aardappels gelijk in de oven zetten. Ongeveer 30 minuten tot 45 minuten.

Voor nog knapperige aardappels kun je ze een beetje platdrukken met vork of pureestamper, dit komt het korstje zeker ten goede.

Ook kun je voor het bakken kruiden, tijm of rozemarijn en knoflook toevoegen naar wens.

Zeker als je voor veel mensen gebakken aardappels wilt maken is dit een perfecte manier, tussendoor even omscheppen en je hebt er geen omkijken naar.

Als je een familie of gasten hebt die van knoflook houden is het ook erg lekker om ongepelde teentjes bij de aardappels te doen. De knoflook wordt dan gepoft en heerlijk zacht van smaak en je aardappels krijgen een subtiele knoflooksmaak.

Als je dit nog nooit gemaakt hebt, probeer het dan een keer voor de Kerst uit zodat je weet hoe je oven moet staan en hoe lang het duurt voor de aardappels goed zijn. Scheelt veel stress.

vrijdag 14 november 2014

Leuke ideeën voor originele goedkope kerstdecoratie Kerst 2014

Je kan natuurlijk naar de Bijenkorf of Ikea gaan en van alles aanschaffen om je huis in kerstsfeer te brengen, maar het is net zo leuk om met goedkope materialen zelf aan de slag te gaan.

Hier een aantal leuke ideeën om helemaal in Kerstsfeer te komen, zonder dat het je een vermogen kost.

Deze kennen we allemaal wel de kerstlichtjes die hopeloos in de knoop zitten. Niks aan doen gewoon in een mooie plantenbak en wat takken er tussen steken. Prachtige decoratie voor bij de voordeur.

zelfgemaakte kerstdecoratie Kerst 2014 

Dit is ook een heel leuk idee voor je kadootjes. In plaats van naamlabels hang je een foto van degene voor wie het pakje is eraan. Even een digitale foto uitprinten en op een stukje karton plakken.

tip voor een origineel cadeau label voor kerst 2014 

Ben je wat kleiner behuisd, neem een leuk klein boompje en zet deze in een mooie koperen pot op een tafeltje. Versier zoals je wilt, neemt veel minder ruimte in en toch gezellig. Je kunt dit natuurlijk ook als extra kerstboompje gebruiken. Bijvoorbeeld een grote in de woonkamer en een kleintje in de hal.

sfeervol klein kerstboompje in huis 

Krijg je logees met de Kerst ? Geef ze een warm welkom en zet een mandje met lekkers op de kamer. Chocolade, nootjes, koekjes doen het altijd goed.

Leuk als je logees krijgt Kerst 2014 
 Maak je eigen advents kalender neem een muffin blik of zelfs meer als je wilt en maak papieren dekseltjes met de datum en natuurlijk in ieder vakje een aardigheidje.

Adventskalender zelf maken Kerst 2014 
Allemaal dingen die niet heel veel moeite kosten en zeker niet veel geld, maar toch de kerstsfeer verhogen.




Borrelhapje voor Kerst 2014 Griekse gehaktballetjes met tomatensaus

Lekkere gehaktballetjes voor bij de borrel om zelf te maken met tomatensaus.

Een origineel borrelhapje voor bijvoorbeeld Kerst 2014. Verras je gasten met lekkere Grieks gekruide gehaktballetjes met een lekkere tomatensaus. Best wel even wat werk, maar zelf gemaakt lekkerder en goedkoper. Gebruik gehakt wat je zelf lekker vind, hoeft niet persé lams te zijn.

origineel borrelhapje, Kerst 2014, zelf gemaakte gehaktballetjes
borrelhapje, kerst, Griekse gehaktballetjes 


Griekse Gevulde Gehaktballen borrelhapje

ingrediënten
2 eieren
1 kopje gekruid fijn droog broodkruim
1/4 kop fijn gehakte-pimiento gevulde groene olijven
1/4 kop fijn gehakte zwarte olijven
1/4 kop gehakte platte peterselie
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
1 pond mager gehakt
1 pond gemalen lamsvlees
1 pak feta kaas, tot 0,5 cm blokjes gesneden,
  als de kaas erg kruimelig is gewoon door het gehakt doen
1 recept Griekse tomatensaus

Recept borrelhapje Kerstmis 2014

Verwarm de oven voor op 350 graden C. In een grote kom klop de eieren met een vork. Roer de paneermeel, groene olijven, zwarte olijven, peterselie, knoflook, zout en peper door elkaar. Voeg gehakt en gemalen lamsvlees; meng tot goed gecombineerd.

Vorm vleesmengsel in een bal rond elke kaas blokje, waarbij de kaas helemaal in het gehakt zit. Schik gehaktballetjes in een enkele laag in een 15x10x1 cm bakblik. Bak, blootgelegd, gedurende 25 minuten in de oven. Laat goed uitlekken.
Giet Griekse tomatensaus over gehaktballetjes en laat nog even opwarmen in de oven.

Griekse tomatensaus: 

ingrediënten

1/2 kop gehakte ui (1 middelgrote)
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 pakje tomatenpassata ( AH basic )
1/4 kop droge rode wijn of runderbouillon
1 theelepel gedroogde oregano, gemalen
1/2 theelepel gemalen kaneel

Recept tomatensaus '

In een middelgrote pan koken ui en knoflook in de hete olie tot ze zacht zijn. Roer de tomatensaus, wijn, oregano, en kaneel erdoor en laat even goed warm worden.

dinsdag 11 november 2014

Kerstkoekjes bakken, franse koekjes met amandel

Lekker voor de Kerst maar ook nu al een traktatie, zelfgebakken kerstkoekjes

Deze koekjes worden behalve met meel ook met gemalen amandelen gemaakt en dit geeft een heerlijke smaak aan het deeg.



Franse amandel koekjes:

ingrediënten
1 kop boter, zacht
1/2 kopje kristalsuiker
1/4 cup poedersuiker
1/4 theelepel zout
2 eierdooiers
1 1/2 kopjes bloem voor alle doeleinden
1/2 kopje fijn gemalen amandelen
   gekleurde suiker rood of groen
1 eiwit, losgeklopt

Recept kerstkoekjes:  


In een grote kom, klop de boter met een elektrische mixer op medium tot hoge snelheid gedurende 30 seconden. Voeg kristalsuiker, poedersuiker en zout toe. Sla tot gecombineerd, schrapen kant van de kom af en toe. Voeg de eierdooiers toe en klop tot het goed gemengd is en luchtig.

Klop in zo veel van de bloem als je kunt met de mixer. Met behulp van een houten lepel, roer er de resterende bloem en de amandelen door.

Verdeel het deeg in tweeën. Vorm elke portie deeg in een lange rol. Wikkel in plastic folie of vetvrij papier en koel ongeveer 3 uur of tot het stevig genoeg is om te snijden.

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet apart.

Plaats grof gewoon en / of gekleurde suiker in een ondiepe schaal. Borstel rollen met eiwit, dan door de suiker rollen.. Snijd de rollen in 2 cm dikke plakken. Leg plakjes 2 cm van elkaar op de voorbereide bakplaat.

Bak in de voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten of tot de randen bruin beginnen te worden. Houd ze goed in de gaten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Voor ongeveer 54 koekjes.

zelfgebakken kerstkoekjes