dinsdag 18 november 2014

Bijgerecht gebakken aardappels kerstdiner 2014

Je hebt een prachtig stuk vlees, kalkoen, kip gebraden, maar wat geef je er bij ?

Een perfect bijgerecht voor de kerst zijn gebakken aardappels, iedereen vind het lekker en je scoort er zeker punten mee. Maar vergis je niet echt goed gebakken aardappels maken is best lastig. Het is de bedoeling dat alle aardappels rondom een knapperig korstje hebben en van binnen lekker zacht zijn.

lekkere gebakken aardappel Kerstmenu 2014

Verwarm de oven voor op 190 ° C / 375ºF / gas 5. Schil je aardappelen en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Was je aardappelen in koud water en kook ze ongeveer 6-7 minuten. Ze hoeven niet gaar te zijn, laat ze even uitstomen in een vergiet. Schud de vergiet een paar keer om.

Nu kun je smaak toe gaan voegen. Leg de aardappels in 1 laag in een grote ovenschaal met olijfolie of boter en voeg peper en zout toe. Schep de aardappels even goed door de olijfolie, Nu kun je de schaal afdekken met folie en tot de volgende dag bewaren of de aardappels gelijk in de oven zetten. Ongeveer 30 minuten tot 45 minuten.

Voor nog knapperige aardappels kun je ze een beetje platdrukken met vork of pureestamper, dit komt het korstje zeker ten goede.

Ook kun je voor het bakken kruiden, tijm of rozemarijn en knoflook toevoegen naar wens.

Zeker als je voor veel mensen gebakken aardappels wilt maken is dit een perfecte manier, tussendoor even omscheppen en je hebt er geen omkijken naar.

Als je een familie of gasten hebt die van knoflook houden is het ook erg lekker om ongepelde teentjes bij de aardappels te doen. De knoflook wordt dan gepoft en heerlijk zacht van smaak en je aardappels krijgen een subtiele knoflooksmaak.

Als je dit nog nooit gemaakt hebt, probeer het dan een keer voor de Kerst uit zodat je weet hoe je oven moet staan en hoe lang het duurt voor de aardappels goed zijn. Scheelt veel stress.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten