Ik vind kalkoen heerlijk mager vlees met een bijzondere smaak. Zelf maak dan liever kalkoen dijen in plaats van een hele kalkoen maar je bent nooit te oud om te leren. En een mooi gebraden kalkoen is wel het pronkstuk op tafel natuurlijk. Kalkoen is een grote vogel dus je kunt er zeker met 8 a 10 personen van eten.
Dat de kalkoen in de oven gegaard wordt is wel erg makkelijk. Je kunt de overige pitten van je gasfornuis voor andere gerechten gebruiken en de kalkoen kan rustig garen.
hele kalkoen uit de oven kerstgerecht 2017 |
Hier een recept voor kalkoen uit de oven door Jamie Oliver
10–14 personen
• 2–4 mandarijnen (liefst
clementines), gehalveerd
• wat takjes verse kruiden (bijv.
laurier, tijm en rozemarijn)
• kalkoen van 6–8 kg
2 Open de nekholte en stop er zo veel mogelijk vulling in; trek het vel over de holte en stop het in onder de kalkoen.
3 Maak je een saus, leg dan de wortels, uien en bleekselderij inde braadslee en leg de kalkoen erop. Bedek de kalkoen met alufolie, schuif hem in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 ºC.
4 Braad de kalkoen 35–40 minuten per kilo (een exemplaar van 7 kg heeft dus 4–4½ uur nodig). Er zijn natuurlijk veel factoren om rekening mee te houden, zoals de vraag of er nog meer in de oven staat, het type oven en de kalkoen zelf. Controleer om de 30 minuten en zorg dat je kalkoen niet uitdroogt door hem te bedruipen met braadvocht.
5 Verwijder de folie na 3½ uur, zodat het vel goudbruin wordt. Controleer of het vlees gaar is door een vleesthermometer in het dikste deel van de borst te steken. Als de inwendige temperatuur 65 ºC is (bij een kwaliteitskalkoen) of 82 ºC (bij een goedkopere kalkoen), kun je hem uit de oven halen.
6 Til de kalkoen op en houd hem schuin boven de braadslee, zodat de sappen eruit vloeien. Doe over op een schaal en laat de kalkoen voor het trancheren minstens 30 minuten rusten met een dubbele laag aluminiumfolie en 2 theedoeken erover.
Valt best mee toch en door het bedruipen krijg je geen uitgedroogde kalkoen. Wel van te voren bestellen bij je slager.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten