woensdag 4 december 2013

Kerstmenu uit Frankrijk Kerst 2013 recepten

In Frankrijk wordt de Kerst ook goed gevierd en uiteraard met lekker eten.

Hier een paar echte Franse recepten voor uw kerstmenu

Vooraf:
Taart met ricotta , zalm en erwten

    
400 g diepvries bladerdeeg
    
200 g zalmfilet
    
200 ml melk
    
250g ricotta
    
80 g bevroren erwten
    
4 eieren
    
70 g geraspte kaas
    
nootmuskaat
    
sommige bieslook voor decoratie
    
zout en pepervoorbereiding voor taarten met ricotta , zalm en erwten 

Verwarm de oven t . 6 ( 180 ° C ).Ontdooi deeg volgens de instructies . 
Snijd in 4 - taartjes en doe in beboterde vormen . Snijd de zalm in reepjes .
Meng de melk met de ricotta, eieren en kaas .
Zout , peper en een beetje nootmuskaat.

Schik de zalm en erwten op taarten en giet het eimengsel in.Bak in de oven gedurende ongeveer 30 minuten .Garneer met wat bieslook en serveer.





 

Hoofdgerecht:
Kerstmis kalkoen gevuld met appels en cider

    
1 kalkoen 2-3 kg ( slachtafval bewaren )
    
25 g boter
    
1 c . eetlepel poedersuiker
    
1/2 fles cider
    
2.5 cl appelazijn
    
2.5 cl Calvados
    
zout en peper
    
Voor de vulling :
    
250 g worst
    
1 pippin
    
2 sjalotten
    
1/2 c . eetlepels rozijnen
    
1 c . eetlepels Calvados
    
25 g brood
    
10 cl melk
    
15 g boter
    
1 ei
    
1 el fijngehakte peterselie
    
zout en peper
    
Voor de saus :
    
6 pippin appels
    
50 g boter
    
50 g rozijnen
    
5 cl Calvados
    
1 c . eetlepel poedersuiker
    
zout en pepervoorbereiding


Bereid de vulling:
In een kom doen de rozijnen en Calvados. Doe het brood verkruimeld in de melk. Snijd de lever
en het hart van de kalkoen in kleine dobbelstenen. Schil en snijd de appels ook in kleine dobbelstenen. Pel en snipper de sjalotjes. In een koekenpan de boter smelten en bak sjalotjes, lever en hart  tot de sjalotjes zacht zijn. In een kom kneed de worst met brood, ei, gehakte peterselie, de druiven en hun sap. Zout en peper toevoegen en goed mengen.
 

Leg de vulling in de kalkoen en naai dicht.Leg de kalkoen in een grote ovenschaal en verdeel er boter over. Goed kruiden en op 180 graden 1 uur bakken. Vaak bedruipen met het braadvocht. Aan het eind van het 2e uur dat de kalkoen in de oven staat de cider er over gieten. Hierna nog 30 minuten braden.

In een pan boter smelten en de appels 10 minuten bakken. Voeg de suiker toe en laat nog 10 minuten koken. Doe de rozijnen geweekt in Calvados erbij, dit is de saus.

Haal de kalkoen uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie. Giet de calvados en cider azijn bij het braadvocht en laat inkoken voor de jus.
  
Dessert: 
hazelnoot en chocolade boomstam

    
100 g melkchocolade
    
100 g gemalen hazelnoten
    
6 eieren
    
125 g bloem
    
30 g aardappelzetmeel
    
175 g fijne kristalsuiker
    
2 zakjes vanillesuiker
    
30 g boter
    
25 cl melkvoorbereiding 


In een pan, kook de melk .In een kom, grof hakken de chocolade . Giet de kokende melk over en meng. In een andere kom, klop 2 eieren en 50 g suiker , voeg dan de aardappelzetmeel toe en meng. 

Giet de chocolade erbij en laat indikken op een laag vuur melk. Van het vuur, voeg de gemalen hazelnoten toe.

Verwarm de oven .
6 ( 180 ° C ) .Meng 4 eidooiers 125 g suiker en vanillesuiker , gesmolten boter en bloem. Klop de eiwitten stijf. Voeg voorzichtig de rest toe met een flexibele spatel .Spreid het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier .Bak ongeveer 10 minuten. Leg de taart op een vochtige doek en rol meteen op. Laat afkoelen. .Spreid de chocolade vulling op de biscuit.

 
Rol weer zachtjes op. Laat afkoelen .Bedek de boomstam en garneer met chocolade schilfers en poedersuiker .Serveer goed gekoeld .


Een echt Frans dessert

Best een stevig menu zou niet te grote porties van alles serveren, maar voor een beetje geoefende kok moet dit thuis te maken zijn.

Zin in meer Franse kerstrecepten KLIK HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten