donderdag 11 december 2014

Kalkoen voor Kerst, kalkoen recept voor kerst 2014

Een heerlijk stuk gevogelte voor kerst is natuurlijk kalkoen. Een mooi bruin gebraden kalkoen is het pronkstuk van het kerstdiner.  Kijk wel goed of je oven groot genoeg is voor zo'n grote kalkoen en houd rekening met de bereidingstijd. Bij het braden in de oven kan er eigenlijk weinig mis gaan. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

Braadtijd kalkoen in de oven: 

Gewicht kalkoen             Braadtijd oven 200 graden Celsius
2250 gram                        1,5 uur
3500 gram                        1 uur en 45 minuten
4500 gram                        2 uur
5500 gram                        2,5 uur
6750 gram                        2 uur en 45 minuten
7500 gram                        3 uur

kalkoen braden in de oven 
Laat de kalkoen eerst op kamertemperatuur komen voor je deze in de oven zet !!! 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/ gasovenstand 6. Wrijf de borst van de kalkoen in met een beetje boter. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadslee. Het enige vet van de kalkoen zit in de rug en als je op deze manier braadt druipt het over de borst en zorgt voor mals en sappig vlees.

Laat de oven het eerste halfuur op 200 graden / stand 6 staan, zet hem dan lager op 180 graden / gasovenstand 4. Leg de kalkoen het laatste halfuur met de borst naar boven in de oven en bedruip deze nog even goed. Controleer of de kalkoen gaar is door een prikker in de dij te steken, als hier helder vocht uit komt is de kalkoen goed.

Laat de kalkoen rusten voor het aansnijden, in de braadslee met aluminium folie erover blijft hij zeker nog een uur warm en kunnen de vlees sappen zich goed verdelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten