Je kunt het met een of meerdere hele kippen maken of met drumsticks. Nederlanders zijn meestal niet van die kluivers dus ik kies vaak voor kipkabonades, toch een botje en niet te moeilijk om te eten. Het is wel heel belangrijk dat je kip met bot neemt met kipfilet is de smaak echt een stuk minder.
Lekker, goed voor te bereiden en niet duur |
Het bovenste deel van een kippenbout is ideaal voor dit recept. Je kunt ook hele kippenbouten nemen en deze zelf verdelen in een drumstick en kipkarbonade.
Je vindt deze delen van de kip onder verschillende namen in de winkel ( C1000 ) of op de markt.
Door de botjes in de kip krijg je een heerlijke krachtige saus en het vlees is ook wat steviger als kipfilet. Ik vind het echt een toprecept, feestelijk en toch simpel en door alle extra's die je toevoegt kan het niet mislukken. Hoe langer je het laat stoven op een laag vuurtje hoe lekkerder het wordt.
Hier het recept gemaakt met een hele kip, als je voor braadsticks kiest ook perfect om in de oven te maken.
Ingrediënten
- 1 hele kip
3 el bloem
30 gr. peterselie
2 laurierblaadjes
5 takjes tijm
125 gr gerookte spekreepjes
50 gr boter
250 gram winterpeen
4 tenen knoflook
250 gr. kastanjechampignons
500 ml volle rode wijn
300 gr zilveruitjes
500 ml kippenbouillon, zelfgemaakt het liefst
Bereiden kip gerecht voor kerst 2014
- Snijd met een scherp mes de poten van de kip. Verdeel de poot in drumsticks en dijen en snijd de vleugels eraf. Maak een inkeping langs de ruggengraat en snijd de filets van het kraakbeen. Bestrooi de kip met peper. Bestrooi de kip met de bloem zodat de kip aan alle kanten met een dun laagje is bedekt.
- Bind de tijm, 3 takjes peterselie en de laurierblaadjes aan elkaar met het touw.
- Verhit 25 g boter in een grote braadpan en bak de spekreepjes 2 min. Voeg de kip toe en bak in 10 min. rondom bruin.
- Snijd de knoflook fijn. Schil de peen en snijd in dunne plakjes. Voeg de knoflook en peen toe aan de kip. Bak 5 min. op middelhoog vuur.
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 10 min.
- Laat de zilveruitjes uitlekken. Doe de champignons bij de kip en voeg de uitjes, wijn en de samengebonden kruiden toe. Breng aan de kook. Schenk er zoveel bouillon bij dat de kip onder staat. Doe de deksel erop en laat in 2 uur op laag vuur gaar worden. Verwijder daarna de kruiden.
- Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi over de coq au vin.
Bereidingstip:
U kunt de coq au vin 1 dag van tevoren bereiden. Strooi pas op het laatste moment de peterselie erover.
Combinatietip:
Lekker met aardappelpuree.
Heeft u nog meer informatie uitleg nodig ? KLIK HIER VOOR EEN FILMPJE
Geen opmerkingen:
Een reactie posten