woensdag 6 december 2017

Uit eten met Kerst 2017 Joost in Amsterdam

Ik mag graag op de websites van diverse restaurants kijken om inspiratie op te doen voor mijn kerstdiner.

Wat mij opvalt is dat veel restaurants hun menu niet meer prijsgeven. Er staat alleen kerstmenu en zoveel gangen en wat je krijgt is een verrassing jammer hoor. Ik als thuiskok kan best wel inspiratie op doen bij een mooi samengesteld menu.

Bij Restaurant Joost in Amsterdam kun je heerlijk eten met de kerst en het menu staat op de site.

KERSTMENU RESTAURANT AMSTERDAM


Geniet van ons heerlijke kerstmenu bij Joost op 25 en 26 december! Fijne kerst! 

2-gangen €28,5 3-gangen €34,5 4-gangen €39,50

kerstmenu Joost restaurant Amsterdam 


VOORGERECHT

TRIO VAN VIS
Bombe van gerookte zalm, crème van gerookte paling, tartaar van gerookte forel

CARPACCIO VAN GEMARINEERDE RODE BIET
Gerookte eendenborstfilet, sinaasappel, frisee, chipje van truffelaardappel.

TUSSEN

COQUILLES
Crème van aardpeer, bospaddenstoelen

OSSENSTAARTSOEP
Met vandouvan-schuim, kervel

HOOFD

GEVULDE KALFSOESTER
Met kastanje-aardappel mousseline, rode wijn saus

GRIETFILET
Met tomaten parelgort, kruidenolie, pastinaak chipje

DESSERT

PETIT GRAND DESSERT
Chocolade mousse, frambozen bavaroise, stoofpeer in bladerdeeg, vanille-ijs, crumble

KAASPLANK
Selectie van Nederlandse kazen, vijgen-brood, druiven, walnoten, vijgencompote

Prachtig toch en met een beetje aanpassing ook thuis te maken. Ik denk wel dat de gerechten een keuze zijn dat staat er dan weer niet bij maar verwacht geen 2 voorgerechten, 2 tussengerechten en 2 hoofdgerechten.

Ik zou voor de vis als voorgerecht gaan, daarna de ossestaartsoep ( makkelijk van te voren te maken )
en de kalfsoester als hoofdgerecht. Het petit grand dessert vind ik ook een prachtige term.

Woon je in de buurt van Amsterdam kun je hier ook gewoon lekker gaan eten voor de prijs hoef je het echt niet te laten.

maandag 4 december 2017

Voorgerecht licht fris en vegetarisch

Nog een goede kanshebber om mijn voorgerecht voor het kerstdiner te worden.

Dit lijkt me een heerlijk fris en feestelijk voorgerecht voor mijn kerstdiner. Niet te zwaar dus je zit niet gelijk vol en toch een lekker hapje vooraf.

Trouwens ook heel makkelijk te maken met weinig ingrediënten. Ik wil deze combinatie wel eerst een keer proeven voor ik dit aan mijn gasten serveer dus deze week maar eens op het menu zetten. Ik laat jullie weten hoe het smaakte.

vegetarisch voorgerecht 

 Ingrediënten vegetarisch voorgerecht 4 personen

4 vleestomaten
150 gram halfzachte geitenkaas
50 groene olijven zonder pit
30 gram rucolasla
1 el frambozenazijn
2 el olijfolie 


Was de tomaten. Snijd de onderkant en het kapje van de tomaten af. Hol de tomaten uit met een eetlepel en bestrooi aan de binnenkant met zout.

Ontkorst de kaas en snijd in kleine stukjes. Hak de olijven grof. Snijd de rucola in kleine stukjes. Klop een dressing van azijn, olie zout en peper. Meng de kaas, stukjes tomaat, olijven en rucola met de dressing. Vul de tomaten met de salade.

Simpel en toch feestelijk nu maar hopen dat mijn gasten van olijven houden - wij wel. Dit recept met feta lijkt me ook erg lekker.

BRON : Allerhande 

zondag 3 december 2017

Voorgerecht Kerstmis 2017 misschien vegetarisch ?

Ik houd niet zo van liflafjes en wij gaan gewoon gourmetten met de kerst met de familie.

Die familie is nu net het probleem. Ik wil ook graag een klein voorgerechtje maken maar mijn zwager eet geen soep ...punt. En mijn zus lust geen vis / garnalen wordt dus een uitdaging.

Ik zou zeggen een klein kommetje goede groentesoep is leuk om te beginnen of een garnalencocktail maar dat gaat het dus niet worden.

Ik zit nu een beetje in de vegetarische hoek te zoeken gourmetten wordt zo wie zo veel vlees eten dus dan maar een groente voorgerechtje.

Hier een feestelijk gevuld tomaatje waar ik wel wat mee kan het moet ook niet te zwaar en te veel worden.

vegetarisch voorgerecht kerst 2017 
Ingrediënten:
(voorgerechtje voor 4 personen)
  • 4 middelgrote tomaten, rijp maar nog wel stevig
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 12 gerimpelde zwarte olijven, ontpit en grofgehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 gram panko broodkruim
  • 2 eetlepels fijngehakte oregano
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel fijngesneden munt
  • 1,5 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • zout en zwarte peper
Verhit de oven tot 160 graden. Snijd aan de bovenkant van elke tomaat een 1 cm dik kapje af en gooi weg (of eet op). Schep met een theelepel of bolletjessteker de kern en pitten uit de tomaten zodat er een leeg ‘bakje’ overblijft. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en zet ze omgekeerd in een vergiet om een deel van het vocht eruit te krijgen.
Doe intussen de ui, knoflook, olijven en 1 eetlepel olie in een koekenpan en smoor alles 5-6 minuten  op laag vuur tot de ui gar is. Neem de pan van het vuur en roer het broodkruim, de kruiden, kappertjes en een snuf peper door het uimengsel. Proef en doe er naar smaak nog wat zout bij.
Dep de binnenkant van de tomaten met keukenpapier droog en vul ze met de kruidenvulling, druk het rustig iets aan; er moet een lichte bolling ontstaan.
Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en sprenkel de overgebleven olie erover. Bak ze 30-35 minuten in de oven tot de tomaten net gaar zijn. Dien ze heet of warm op.

dinsdag 28 november 2017

Witte Huis in kerstsfeer iets voor jou ?

Melania houdt wel van een beetje decoratie. Het Witte Huis is al in kerstsfeer gebracht en natuurlijk wordt dit gedeeld op twitter.

Kijk en huiver veel bling en ook fijn dat ze zelf zo hard heeft meegeholpen.



Wat een verschil met Kerst 2009 toen Michelle Obama voor de eerste keer het Witte Huis in kerstsfeer mocht brengen.


Wat past beter bij jouw stijl de kerstdecoratie van Melania of van Michelle ?


Ik kies voor de traditionele versiering van Michelle Obama vind de versiering dit jaar erg koud aandoen met al dat zilver en witte licht.

dinsdag 21 november 2017

Kerstster met 7 punten om zelf te maken kerst 2017 knutselen

Ik heb ze al op diverse kerstmarkten gezien mooie papieren sterren met gaatjes en eventueel gekleurd papier erachter en verlichting.

Ze zijn best prijzig deze sterren en erg leuk. Ik ben op zoek gegaan naar het patroon om deze mooie ster zelf te maken in de kleur die je wilt.

Kies stevig papier eventueel met een contrasterend doorzichtig papier erachter ( dit plak je aan de binnenzijde voor je de ster in elkaar zet )

Best een geknutsel maar dan het je je eigen mooie ster.

mooie papieren ster om zelf te maken 

patroon papieren ster met 7 punten raamversiering .

Knip de sjablonen uit stevig papier. Om het vouwen makkelijk te maken kunt u met potlood en liniaal een lijn trekken. Plak in het midden vast met lijm

zelf papieren kerstster vouwen
Om een ster met gaatjes te krijgen knip je een patroon in de delen van de ster bijvoorbeeld zoals op onderstaande foto

patroon voor papieren ster leuk om te maken voor kerstmis 2017

Breng lijm aan op de buitenkant van de flappen en lijm de sjablonen aan elkaar om de ster te vormen. Herhaal dit om 7 punten te maken.
punt kerstster papier knutselen 

Dit plaatje wijst voor zich de ster samenstellen en met een koordje vastmaken houd een opening om je lampje te bevestigen. Lampje kerstster kopen KLIK HIER



Voor nog meer kerstknutsels en de bron van dit patroon KLIK HIER ( Duits ) 

vrijdag 17 november 2017

Hele kalkoen recept voor Kerstmis 2017

Niet echt een traditie bij ons kalkoen voor kerstmis, maar in bijvoorbeeld Engeland veel gegeten.

Ik vind kalkoen heerlijk mager vlees met een bijzondere smaak. Zelf maak dan liever kalkoen dijen in plaats van een hele kalkoen maar je bent nooit te oud om te leren. En een mooi gebraden kalkoen is wel het pronkstuk op tafel natuurlijk. Kalkoen is een grote vogel dus je kunt er zeker met 8 a 10 personen van eten.

Dat de kalkoen in de oven gegaard wordt is wel erg makkelijk. Je kunt de overige pitten van je gasfornuis voor andere gerechten gebruiken en de kalkoen kan rustig garen.

hele kalkoen uit de oven kerstgerecht 2017 


Hier een recept voor kalkoen uit de oven door Jamie Oliver

10–14 personen
• 2–4 mandarijnen (liefst
clementines), gehalveerd
• wat takjes verse kruiden (bijv.
laurier, tijm en rozemarijn)
• kalkoen van 6–8 kg

1 Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe de mandarijnen en kruiden in de buikholte van de kalkoen en bewaar een lang takje rozemarijn. Trek daar de naaldjes af en steek het door het losse vel rond de holte om die dicht te maken en te voorkomen dat het vel tijdens het braden terugwijkt.

2 Open de nekholte en stop er zo veel mogelijk vulling in; trek het vel over de holte en stop het in onder de kalkoen.

3  Maak je een saus, leg dan de wortels, uien en bleekselderij inde braadslee en leg de kalkoen erop. Bedek de kalkoen met alufolie, schuif hem in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 ºC.

4 Braad de kalkoen 35–40 minuten per kilo (een exemplaar van 7 kg heeft dus 4–4½ uur nodig). Er zijn natuurlijk veel factoren om rekening mee te houden, zoals de vraag of er nog meer in de oven staat, het type oven en de kalkoen zelf. Controleer om de 30 minuten en zorg dat je kalkoen niet uitdroogt door hem te bedruipen met braadvocht.

5 Verwijder de folie na 3½ uur, zodat het vel goudbruin wordt. Controleer of het vlees gaar is door een vleesthermometer in het dikste deel van de borst te steken. Als de inwendige temperatuur 65 ºC is (bij een kwaliteitskalkoen) of 82 ºC (bij een goedkopere kalkoen), kun je hem uit de oven halen.

6 Til de kalkoen op en houd hem schuin boven de braadslee, zodat de sappen eruit vloeien. Doe over op een schaal en laat de kalkoen voor het trancheren minstens 30 minuten rusten met een dubbele laag aluminiumfolie en 2 theedoeken erover.

Valt best mee toch en door het bedruipen krijg je geen uitgedroogde kalkoen. Wel van te voren bestellen bij je slager.