Bent u zelf vegetarisch of krijgt u gasten die vegetarisch eten, best lastig om iets feestelijks te maken. Een groentesoepje of ander voorafje is nog wel te doen en met het toetje kun je helemaal los gaan. Het hoofdgerecht vind ik altijd wat moeilijker een spinazietaart of salade met noten en zo is niet echt origineel meer.
Dus hier even een ander hoofdgerecht waar je vegetarische gasten van zullen smullen.
Open ravioli met pompoen en porcini paddestoelen
ingrediënten
450g pompoen, geschild en in stukjes gesneden
25g boter
royaal geraspte nootmuskaat
25g vegetarische parmezaanse-stijl kaas, grof geraspt
Voor de porcini dressing
1 el fijngehakte gedroogde eekhoorntjesbrood
2 el olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
2 theelepel sojasaus
om te serveren
flinke snuf saffraan
85g kastanjechampignons, in vieren
1 vet teentje knoflook, geraspte
100g zak jonge spinazie
4 vellen verse lasagne, gehalveerd
schaafsel van Parmezaanse kaas (of vegetarisch alternatief)
Doe de pompoen en de boter in een pan met 5 eetlepels water. Sluit de pan met een deksel en bak gedurende 15 totdat de pompoen net gaar is, maar niet gekleurd. Prak met kruiden, nootmuskaat en Parmezaanse kaas.
Maak ondertussen de dressing. Doe de fijngesneden porcini paddenstoelen in een kleine kom met 3 eetlepels kokend water. Dek af met plastic folie en laat 1 minuut in de magnetron op hoog vermogen, daarna af laten koelen. Meng 1 eetlepel olie met de azijn en soja en voeg de geweekte paddestoelen en het vocht toe. Pas op dat er geen zand uit de paddestoelen in komt.
Om te serveren kook een pan water met de saffraan en wat zout ongeveer 5 minuten om smaak en kleur te krijgen. Bak intussen de champignons in de rest van de olie. Als ze bijna gaar zijn voeg je de knoflook toe, zodat deze niet verbrandt. Prik de zak van de spinazie in en verwarm 1 minuut in de magnetron zodat deze slinkt. Deze bereidingswijze kende ik niet, Engels recept.
Warm de pompoenpuree ook even op in de magnetron. Kook de lasagnebladen ongeveer 1 minuut en laat uitlekken. Doe 3 hoopjes spinazie op een bord, vierkantje lasagne erop, een lepel pompoen en een paar blaadjes spinazie bovenop nog een blaadje lasagne. Kortom zo veel laagjes als je wilt. Bovenop eindigen met een lepel pompoen. Bestrooi op en rondom met de knoflook champignons. Lepel de dressing erover en laat de gast er eventueel nog wat kaas over strooien.
De pompoen en dressing kunnen al 1 dag van te voren gemaakt worden. Mooi gerecht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten