woensdag 14 januari 2015

Slanke gezonde wintersoep, recept met veel groenten voor een lekkere maaltijdsoep

Mmmm met deze kou een lekkere maaltijd soep altijd goed. Hier een lekker recept voor een heerlijke goulashsoep met veel groenten en weinig calorieën.

Dus ben je aan de lijn en wil je je goede voornemens nog even volhouden een lekker bord van deze soep en je bent goed bezig.

Het lekkere van deze soep vind ik dat je ook echt bouillon maakt en niet met een bouillonblokje begint. Je krijgt dus echt een krachtige gezonde soep. Gewoon met ingrediënten die makkelijk te krijgen zijn en toch een aparte soep. Echt weer eens wat anders deze goulashsoep en gezond !

maaltijdsoep goed voor de lijn, lekkere goulashsoep, winterse soep 

INGREDIËNTEN

310 g soepvlees (schaal)
3 uien
2 rode paprika's
2 tenen knoflook
25 g boter
1 el paprikapoeder
2 el bloem
70 g tomatenpuree (blikje)
1½ liter kraanwater
3 runderbouillontabletten
2 laurierblaadjes
3 vastkokende aardappelen

BEREIDING

  1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Snijd de uien in halve ringen, de paprika in reepjes en de knoflook fijn.
  2. Verhit de boter in een soeppan en bak het vlees in 3 min. rondom bruin. Bak de ui, knoflook en paprika 5 min. mee. Doe het paprikapoeder, de bloem en tomatenpuree erbij en bak 2 min. mee.
  3. Voeg het water met de bouillontabletten en laurier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 2 ½ uur koken op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg toe en laat 30 min. koken.

Bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm in 10 min. op laag vuur.



maandag 5 januari 2015

Januari 2015 even bijkomen en toch weer lekker eten..

Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen moet weer even in zijn ritme komen.

Ik hoop dat de Kerst voor u goed verlopen is en ook Oud en Nieuw 2014. Ik ben zelf blij dat we nu weer een gewone week hebben na alle feestdagen. Het is weer even wennen om weer gewoon aan het werk en naar school te gaan.

Ik houd wel van rust en regelmaat en een gewoon ritme. De kerstvakantie en feestdagen zijn toch altijd een periode dat je wat uit je ritme raakt. Op visite of visite krijgen toch wat extra's doen en misschien wat te veel uitgegeven.

De supermarkten spelen hier ook altijd op in. In januari zullen meer mensen scherp op hun budget moeten letten. Extra aanbiedingen en hamsteren bij AH en dan vooral de 'gewone' boodschappen.

Nu geen garnalen, zalm en hertenfilet meer, maar stamppot en rookworst.

Hier een leuk recept voor een snelle gezonde en voordelige maaltijd altijd handig en toch echt winterse kost.

lekker voordelig recept andijvie stamppot met veel groente 


Andijvie stamppot :

1 rode paprika
300 g salami (stuk)
1 el olijfolie
750 g kruimige aardappels
450 g andijvie a la crème (zak, diepvries)
2 tl gedroogde oregano
250 g fijngesneden andijvie

Bereiding:

1. Snijd de paprika in blokjes. Verwijder het vel van de salami en snijd de salami in blokjes van 1 x 1 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak de salami in 5 min. uit.

2. Kook de aardappels en verwarm als de aardappels gaar zijn de andijvie à la crème volgens de aanwijzingen op de verpakking in een hittebestendige schaal in de magnetron.

3. Voeg ondertussen de paprika en oregano toe aan de salami. Bak 4 min. mee.

4. Maak puree en schep om met de andijvie à la crème en schep de fijngesneden andijvie erdoorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de salami en paprika erover en serveer.

Lekker en gezond en ook een voordelig recept, eten waar je blij van wordt zo na de liflafjes en feestdagen.


donderdag 25 december 2014

Kerststress hoe houd je het gezellig ....

Voor de een de beste tijd van het jaar, maar voor veel mensen toch stressen tijdens de Kerst.

Hoe kun je dit voorkomen ? Vaak heb je veel verplichtingen met de Kerst familie, schoonfamilie allemaal "gezellig" bij elkaar. Probeer de bezoekjes niet te lang te maken is mijn eerste tip.

En nog iets doe rustig aan met de alcohol zelf en ook voor je gasten. Als mensen wat meer gedronken hebben willen de gemoederen nog wel eens oplopen. En ruzie met Kerst is echt niet leuk.

Zelf ga ik eerst Kerstdag gourmetten en tweede Kerstdag staat er gewoon erwtensoep op het menu. Als het weer het toelaat ga dan even lekker naar buiten een frisse neus halen is prima en zeker met kinderen die kunnen dan ook even hun energie kwijt.

Probeer ook wat rust te nemen voor je zelf en niet de hele Kerst visite te hebben of bij iemand anders te zijn. Het verplichte zitten zorgt voor verveling. Kijk gezellig een kerstfilm met zijn allen en maak er wat van.

Zorg dat je je niet helemaal vol "vr"eet en neem lekker veel groente of salade zodat je nog ruimte hebt voor het toetje.

Als je alleen bent kun je je heel eenzaam voelen met Kerst niet doen !! Op andere dagen / weekenden ben je ook alleen en vermaak je je prima dus je zelf niet gekmaken. Wil je even weg is de bioscoop ook een goede optie als het slecht weer is.

maak je niet gek met Kerst minder kerststress 
Kortom vier Kerst zoals jij het wilt en laat je niet door iedereen verplichten om overal aan mee te doen. Geniet van deze dagen en doe lekker rustig aan.


maandag 22 december 2014

Voorbereiding, boodschappen lijst Kerst 2014 dit moet je nu toch in huis hebben

We zitten nu al weer op 22 december 2014 het gaat heel snel. Ik heb zelf al voor het weekend wat boodschappen in huis gehaald en hoop dat u ook al een beetje voorraad hebt voor de Kerst 2014.

Boodschappen voor Kerst 2014 van te voren kopen:

Frisdrank
Sappen
Bake off broodjes
Nootjes
Toostjes
Kaas
Chips
Wijn
Koffie
Thee
Koffiemelk
Suiker
Boter
Olijfolie
Aardappels
Rijst
Pasta

Koop de volgende artikelen op het laatste moment of bewaar in de vriezer ( vlees )

Vlees
Vleeswaren
Salade voor op stokbrood
Vers brood
Groente
Fruit
Melk

En vooral mijn tip NIET TE VEEL KOPEN ! Je gasten komen echt niet van de honger, maak het gezellig en geef af en toe wat te snoepen. Het diner mag ook best bescheiden zijn betreffende de porties.

Kortom wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.... 

niet te veel eten met Kerst 2014 

zaterdag 20 december 2014

Kerstmuziek Nick en Simon Christmas with Nick and Simon alle nummers

Mooi de nieuwe kerst cd van Nick en Simon heerlijk om in de kerstsfeer te komen.

Klik op de video en zet gezellig een kerstmuziekje op terwijl je verder leest op deze blog

Hier een video van de nieuwe CD je kunt de verschillende nummers aanklikken.


Christmas with Nick en Simon kerst cd 2014

Prachtige cd met sfeervolle kerstmuziek makkelijk te bestellen bij Bol niet te lang wachten heb je de cd nog voor de kerst binnen.

Hele fijne kerstdagen gewenst en een gelukkig en gezond 2015


vrijdag 19 december 2014

Comfort food pasteitje met kippenragout Kerst 2014

Ik heb zelf gisteren een kerstdiner gehad met collega's en het voorgerecht was echt een succes.

Een pasteitje met kippen ragout maar dan echt lekkere kippen ragout met paddenstoelen en zelfgemaakt. De saus was niet zo dik met veel bloem maar wat dunner en echt heerlijk. Het voorgerecht was een prachtig begin van het diner.

Mijn plannen voor kerst zijn dus ook gewijzigd en ik ga ook als voorgerecht zo'n heerlijk retro pasteitje serveren. Mijn tip maak de saus niet te dik ! Echt heerlijk als je het zelf maakt en goede bouillon trekt.

voorgerecht kerstdiner kerstmenu 2014 retro maar lekker 

Het was echt heel lang geleden dat ik zo'n pasteitje op had. De truc is om de saus wat dunner te maken, maar wel heel smaakvol.

HIER HET RECEPT

INGREDIENTEN 4 PERSONEN PASTEIBAKJE MET KIPPENRAGOUT 2014 

1 ui
300 gram kipfilet
1 laurierblaadje
1 stukje foelie
1 kippenbouillontablet
150 gram champignons
1 deciliter droge witte wijn
50 gram achterham
35 gram boter
35 gram bloem
3 eetlepels slagroom
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
4 pasteibakjes

Bereidingswijze
1. Pel de ui en snij deze in stukken.
2. Doe de ui samen met de kipfilet, foelie, laurier en de bouillontablet in een pan voeg hier 4 deciliter water aan toe en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten trekken.
3. Maak de champignons schoon en snij deze in plakken. Laat ze in de wijn ongeveer 3 minuutjes koken. Giet ze daarna boven een maatbeker af.
4. Snij de ham in stukjes.
5. Snij de kipfilet in stukjes. Zeef de bouillon en bewaar deze.
6. Smelt de margarine, roer hier de bloem doorheen. Blijf roeren tot er een slappe bal ontstaat. Verwarm ongeveer 3 minuten door, blijf roeren. Voeg de helft van de bouillon toe, en blijf goed roeren tot er een dikke saus ontstaat. Roer de rest van de bouillon erdoor, voeg ook de kipfilet, champignons en ham toe, en roer stevig door.
7. Roer de slagroom erdoor, evenals de helft van de peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
8. Bak de pastaibakjes in de oven. Als deze klaar staan schep je de ragout erin, en strooi de rest van de peterselie erop.
Serveertips

Bij ragout kan je flink varieren, dus heb je andere ingredienten in huis, gebruik deze gerust. Leuke andere combinaties zijn bijvoorbeeld:
- kalfsvlees met wortel en bleekselderij
- garnalen met doperwten
- enz. enz.

Ik heb echt gesmuld van dit gerecht. Wel zelf maken en geen blik of zakjes gebruiken.