Ik word er niet blij van die hele kleine bakjes vlees met een paar stukjes gemarineerde kipfilet voor EURO 2.00 bij de supermarkten.
Een beetje extra moeite en je kunt veel besparen. Koop gewoon zelf een pond kipfilet zet het 2 uur in de vriezer ( dan kun je er mooie plakjes van snijden ) en marineer het zelf.
Je kunt de kip een nachtje in de marinade zetten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Makkelijk te maken en het scheelt je zoveel geld. Natuurlijk kun je ook ander vlees marineren, maar zelf vind ik vooral kipfilet erg geschikt. Ik koop meestal ook wat varkenshaas wat ik zelf in plakjes snijd maar dit is zo al lekker zonder marinade.
Hier een paar lekkere marinades voor je gourmetvlees:
Klik op de afbeelding voor grotere versie
Eten met Kerst maar vergeet niet het samenzijn is het allerbelangrijkst !
woensdag 9 december 2015
Marineer je eigen vlees voor de gourmet met Kerst
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
besparen,
goedkoper gourmetten,
gourmetten,
gourmetvlees,
kerst 2015,
kip,
lekker eten,
marinades,
marineer,
marineren,
simpel,
vlees,
zelf
zondag 6 december 2015
Kerstmis menu voor Kerst 2015 makkelijk te maken
Hier weer een aantal suggesties om met Kerst lekker te eten met zijn allen zonder zelf uren in de keuken te hoeven staan.
Vooraf;
- Een lekkere bouillon met groente of bijvoorbeeld omelet reepjes en prei.
Recept runderbouillon: ( van te voren maken )
ingrediënten
300 g runderpoelet
1 mergpijp
2 takjes selderij
3 takjes peterselie
1 laurierblaadje
1 takje tijm
2 blaadjes foelie
1 grote ui, in stukken
1 winterwortel of 4 kleine worteltjes, in grote stukken
1 prei met het groen er nog aan, in grote stukken
1 stengel bleekselderij, in grote stukken
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
bereiden
Breng in een grote pan 2 liter water met de poelet en het mergpijpje aan de kook. Schep zodra de bouillon kookt met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Leg de selderij, de peterselie, het laurierblaadje, de tijm en de foelie op een schoon stukje kaasdoek en knoop dit dicht of bind het met een draadje bij elkaar. Voeg de groenten, het kruidenbuiltje en de peperkorrels aan de bouillon toe en laat hem 3 à 4 uur met het deksel op de pan trekken. Zeef de bouillon door een heel fijne zeef of door een doek en breng op smaak met peper en zout. Laat eventueel de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.
Ingrediënten
1 zak spruitjes (500 g)
2 uien
1 dikke plak bakspek
2 theelepels gedroogde tijm
3 eetlepels olijfolie
Bereiding
Zet de oven aan en stel deze in op 190 °C om voor te verwarmen. Zet alvast een grote pan op het vuur en begin met het schoonmaken van de spruitjes. Schoonmaken doe je door het stronkje van de spruit en eventueel wat van de blaadjes te verwijderen. Probeer de onderkant diep in te snijden. Kook hierna de spruitjes voor ongeveer 5 min en giet ze af. Maak nu de uien schoon en en snijd deze in dunne partjes. Snij de spekjes in kleine reepjes of blokjes. Pak nu de ovenschaal en mix het geheel door elkaar. Strooi er wat tijm en peper naar smaak en besprenkel alles ook nog even met wat olijfolie. Je kan de schaal nu in de oven doen, plaats deze in het midden en rooster de spruiten met spek voor 20 tot 25 minuten. Hou de spruiten in de gaten en schep ze zo nu en dan even om.
Knijp de gelatine goed uit en laat in de hete siroop oplossen. Schep de gelatine door de ricotta. Hak de chocolade grof en meng door het ricottamengsel en schep ook de slagroom erdoor.
Steek met een uitsteekring of glaasje 4 rondjes uit de plakjes cake. Bekleed de ringen met vershoudfolie en zet op 4 bordjes. Leg de rondjes cake in de ringen.
Vooraf;
- Een lekkere bouillon met groente of bijvoorbeeld omelet reepjes en prei.
Recept runderbouillon: ( van te voren maken )
ingrediënten
300 g runderpoelet
1 mergpijp
2 takjes selderij
3 takjes peterselie
1 laurierblaadje
1 takje tijm
2 blaadjes foelie
1 grote ui, in stukken
1 winterwortel of 4 kleine worteltjes, in grote stukken
1 prei met het groen er nog aan, in grote stukken
1 stengel bleekselderij, in grote stukken
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
bereiden
Breng in een grote pan 2 liter water met de poelet en het mergpijpje aan de kook. Schep zodra de bouillon kookt met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Leg de selderij, de peterselie, het laurierblaadje, de tijm en de foelie op een schoon stukje kaasdoek en knoop dit dicht of bind het met een draadje bij elkaar. Voeg de groenten, het kruidenbuiltje en de peperkorrels aan de bouillon toe en laat hem 3 à 4 uur met het deksel op de pan trekken. Zeef de bouillon door een heel fijne zeef of door een doek en breng op smaak met peper en zout. Laat eventueel de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.
Hoofdgerecht;
Ik braad de rollade graag in de oven. Olijfolie in een schaal rollade erbij ongeveer 180 a 190 graden en geduld hebben tot de rollade gaar is ongeveer 2 uur. Op deze temperatuur slinkt de rollade niet zo hard.
Bijgerechten;
-Aardappelpuree met lekker veel boter erin.
-Stoofpeertjes ook heel goed van te voren klaar te maken
-Spruitjes met spekjes uit de oven recept hieronder: gelijk met de rollade in de oven zetten !
1 zak spruitjes (500 g)
2 uien
1 dikke plak bakspek
2 theelepels gedroogde tijm
3 eetlepels olijfolie
Bereiding
Zet de oven aan en stel deze in op 190 °C om voor te verwarmen. Zet alvast een grote pan op het vuur en begin met het schoonmaken van de spruitjes. Schoonmaken doe je door het stronkje van de spruit en eventueel wat van de blaadjes te verwijderen. Probeer de onderkant diep in te snijden. Kook hierna de spruitjes voor ongeveer 5 min en giet ze af. Maak nu de uien schoon en en snijd deze in dunne partjes. Snij de spekjes in kleine reepjes of blokjes. Pak nu de ovenschaal en mix het geheel door elkaar. Strooi er wat tijm en peper naar smaak en besprenkel alles ook nog even met wat olijfolie. Je kan de schaal nu in de oven doen, plaats deze in het midden en rooster de spruiten met spek voor 20 tot 25 minuten. Hou de spruiten in de gaten en schep ze zo nu en dan even om.
-Groene salade met tomaat en komkommer altijd lekker.
Nagerecht;
3 blaadjes witte gelatine
40 g kersen zonder pit (+ 4 kersen voor het garneren)
200 ml slagroom
40 g suiker
8 g vanillesuiker (zakje)
200 g ricotta (kaas)
60 g pure chocolade
4 plakken chocoladecake (ca. 1 cm dik)
Keukenspullen
uitsteekvormpje (Ø 8 cm)
Week de gelatine ca. 5 min. in ruim koud water. Laat de kersen uitlekken en bewaar de siroop. Snijd de kersen in stukjes en klop de slagroom stijf met de suiker. Roer de vanillesuiker en stukjes kers door de ricotta. Verhit 50 ml kersensiroop.
40 g kersen zonder pit (+ 4 kersen voor het garneren)
200 ml slagroom
40 g suiker
8 g vanillesuiker (zakje)
200 g ricotta (kaas)
60 g pure chocolade
4 plakken chocoladecake (ca. 1 cm dik)
Keukenspullen
uitsteekvormpje (Ø 8 cm)
Week de gelatine ca. 5 min. in ruim koud water. Laat de kersen uitlekken en bewaar de siroop. Snijd de kersen in stukjes en klop de slagroom stijf met de suiker. Roer de vanillesuiker en stukjes kers door de ricotta. Verhit 50 ml kersensiroop.
Knijp de gelatine goed uit en laat in de hete siroop oplossen. Schep de gelatine door de ricotta. Hak de chocolade grof en meng door het ricottamengsel en schep ook de slagroom erdoor.
Steek met een uitsteekring of glaasje 4 rondjes uit de plakjes cake. Bekleed de ringen met vershoudfolie en zet op 4 bordjes. Leg de rondjes cake in de ringen.
Verdeel het ricottamengsel erover en strijk de bovenkant glad. Laat de mousse in de koelkast in ca. 1 uur opstijven. Verwijder de ringen en haal het folie van de mousse. Garneer met kersen.
Bereidingstip:
Voor het uitsteken kun je ook plastic bekers zonder bodem gebruiken.
Variatietip:
Het originele recept van Clara den Hartogh wordt gemaakt met gekonfijte amarenakersen en 50 ml amarenasiroop in plaats van kersen op siroop. Bij gebruik van amarenakersen de cake besprenkelen met ca. 1 ½ el marasquin (slijter).
Bereidingstip:
Voor het uitsteken kun je ook plastic bekers zonder bodem gebruiken.
Variatietip:
Het originele recept van Clara den Hartogh wordt gemaakt met gekonfijte amarenakersen en 50 ml amarenasiroop in plaats van kersen op siroop. Bij gebruik van amarenakersen de cake besprenkelen met ca. 1 ½ el marasquin (slijter).
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
bouillion,
compleet,
dessert,
gezellig,
kerstmenu,
kerstmenu 2015,
makkelijk,
rollade,
spruitjes uit de oven,
stoofpeertjes,
thuis,
voorgerecht
vrijdag 4 december 2015
Lekker gourmetten met Kerst tips en recepten
Altijd goed en denk dat veel mensen het ook dit jaar weer doen met Kerst gewoon gezellig gourmetten.
Het is niet chique het is niet trendy maar wel altijd gezellig en iedereen kan eten wat hij of zij wil.
De supermarkten spelen deze week (week 49) al in op deze trend en hebben al diverse gourmetschotels in de aanbieding.
Gourmet aanbieding Plus Supermarkt
Gourmet aanbieding Dirk supermarkt
Houd de folders in de gaten en betaal niet te veel voor je vlees. Ik vind mager vlees altijd wel lekker een biefstukje, stukje kip of kalkoen of varkenshaas.
Houd ook rekening met je gezelschap kinderen zullen kleine hamburgertjes heel leuk vinden.
De bijgerechten kun je zelf kiezen hier mijn favorieten:
- Sauzen en ook pindasaus
- Stokbrood
- Kruidenboter
- Lekkere groente salade met veel groente
- Groente om mee te bakken, champignons, paprika, ui
- Huzarensalade
- Eventueel wat frietjes
Gourmetten draait gewoon om het vlees en de rest is eigenlijk bijzaak. Je zou nog soep vooraf kunnen geven een mooie bouillon met groenten bijvoorbeeld.
De hoeveelheid vlees die wordt aangeraden per persoon is ongeveer 250 a 300 gram. Je weet zelf wel of je echte vleeseters aan tafel hebt die graag wat meer willen.
Het is niet chique het is niet trendy maar wel altijd gezellig en iedereen kan eten wat hij of zij wil.
De supermarkten spelen deze week (week 49) al in op deze trend en hebben al diverse gourmetschotels in de aanbieding.
Gourmet aanbieding Plus Supermarkt
Houd de folders in de gaten en betaal niet te veel voor je vlees. Ik vind mager vlees altijd wel lekker een biefstukje, stukje kip of kalkoen of varkenshaas.
Houd ook rekening met je gezelschap kinderen zullen kleine hamburgertjes heel leuk vinden.
De bijgerechten kun je zelf kiezen hier mijn favorieten:
- Sauzen en ook pindasaus
- Stokbrood
- Kruidenboter
- Lekkere groente salade met veel groente
- Groente om mee te bakken, champignons, paprika, ui
- Huzarensalade
- Eventueel wat frietjes
Gourmetten draait gewoon om het vlees en de rest is eigenlijk bijzaak. Je zou nog soep vooraf kunnen geven een mooie bouillon met groenten bijvoorbeeld.
De hoeveelheid vlees die wordt aangeraden per persoon is ongeveer 250 a 300 gram. Je weet zelf wel of je echte vleeseters aan tafel hebt die graag wat meer willen.
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
bijgerechten,
gezellig,
gourmet,
gourmetten,
hoeveelheid,
kerst,
lekker,
makkelijk,
per persoon,
simpel,
stokbrood,
vlees
vrijdag 27 november 2015
Kerstmenu's van diverse restaurants Maastricht Kerst 2015
Zoals al eerder vermeld kun je bij veel restaurants niet meer zien waar hun kerstmenu uit bestaat.
Ik vind het juist zo leuk om te kijken wat voor gerechten en combinaties de chefkoks verzinnen voor Kerst. Gelukkig heb ik weer een paar mooie kerstmenu's voor u om direct een tafel te boeken of als inspiratie voor uw eigen kerstdiner.
Deze restaurants vind je in Maastricht en daar houden ze van lekker uit eten gaan en heb je heel veel keus in de diverse restaurants.
Als eerste brasserie Flo KLIK HIER
Restaurant Umami heeft diverse vestigingen in Maastricht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Vlaardingen.
Ik vind het juist zo leuk om te kijken wat voor gerechten en combinaties de chefkoks verzinnen voor Kerst. Gelukkig heb ik weer een paar mooie kerstmenu's voor u om direct een tafel te boeken of als inspiratie voor uw eigen kerstdiner.
Deze restaurants vind je in Maastricht en daar houden ze van lekker uit eten gaan en heb je heel veel keus in de diverse restaurants.
Als u op de menu's klikt worden deze vergroot
Als eerste brasserie Flo KLIK HIER
Ook een hele chique om culinair verwend te worden Restaurant Umami KLIK HIER
Restaurant Umami heeft diverse vestigingen in Maastricht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Vlaardingen.
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
inspiratie,
kerst 2015,
kerstmenu,
lekker eten,
Maastricht,
of,
reserveren,
restaurant
Leuk serviesgoed voor de Kerst bij de Wibra maak je kersttafel helemaal af
Heb je nog schaaltjes, kommetjes of wat anders nodig voor je kerstdiner ga eens bij de Wibra kijken.
Ik kwam net in de folder leuk serviesgoed tegen voor je kerstdiner voor een paar euro. Het zijn toch vaak dingen die je anders niet zo vaak gebruikt, maar met Kerst wil je graag een feestelijke tafel.
Hier een overzicht van de diverse artikelen die deze week te koop zijn.
Diverse artikelen voor een feestelijk kerstdiner, servies, etagère, serveerschaal, crème brûlée schaaltjes alles te koop bij de Wibra.
Voor een paar euro een prachtige gedekte tafel gezellig voor Kerst 2015
Ik kwam net in de folder leuk serviesgoed tegen voor je kerstdiner voor een paar euro. Het zijn toch vaak dingen die je anders niet zo vaak gebruikt, maar met Kerst wil je graag een feestelijke tafel.
Hier een overzicht van de diverse artikelen die deze week te koop zijn.
Diverse artikelen voor een feestelijk kerstdiner, servies, etagère, serveerschaal, crème brûlée schaaltjes alles te koop bij de Wibra.
Voor een paar euro een prachtige gedekte tafel gezellig voor Kerst 2015
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
af,
brulee brander,
kerst,
kerst 2015,
rechaud,
sauskommetje,
schaaltje,
servies,
Wibra
dinsdag 24 november 2015
Kerst inspiratie van AH Kerstfestival 2015 in Utrecht
Nieuw van AH ze organiseren dit jaar in het spoorwegmuseum een Kerstfestival. Hier kunt u naar diverse workshops gaan waar heerlijke gerechten gekookt worden.
Uiteraard zijn er ook diverse kramen waar u lekkere producten kunt kopen. Er is een restaurant waar u wat lekkers kunt eten en een bar voor een drankje tussendoor.
Zeker weten dat dit festival geheel in kerstsfeer met muziek en lichtjes is, dit evenement vindt plaats op 11, 12 en 13 december in het spoorwegmuseum in Utrecht.
Leuk om inspiratie op te doen voor Kerst 2015 toeganskaartje voor EURO 10.00 en de openingstijden zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur.
KLIK HIER VOOR DE WEBSITE VAN ALLERHANDE KERSTFESTIVAL
U vindt hier diverse thema's:
Borrelplein
Wijnlokaal
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Koffie en thee
Ontbijt
Winterpret
Bent u niet in de gelegenheid om hier naar toe te gaan vanaf 7 december ligt de nieuwe Allerhande in de winkel vol met kerst recepten.
Uiteraard zijn er ook diverse kramen waar u lekkere producten kunt kopen. Er is een restaurant waar u wat lekkers kunt eten en een bar voor een drankje tussendoor.
Zeker weten dat dit festival geheel in kerstsfeer met muziek en lichtjes is, dit evenement vindt plaats op 11, 12 en 13 december in het spoorwegmuseum in Utrecht.
Leuk om inspiratie op te doen voor Kerst 2015 toeganskaartje voor EURO 10.00 en de openingstijden zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur.
Kerstfestival Utrecht |
kerst koken workshops Allerhande |
Kerstfestival kerst 2015 Utrecht |
KLIK HIER VOOR DE WEBSITE VAN ALLERHANDE KERSTFESTIVAL
U vindt hier diverse thema's:
Borrelplein
Wijnlokaal
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Koffie en thee
Ontbijt
Winterpret
Bent u niet in de gelegenheid om hier naar toe te gaan vanaf 7 december ligt de nieuwe Allerhande in de winkel vol met kerst recepten.
Labels:Kerst 2017, Kerstdiner, Kerst vieren
AH,
allerhande,
december,
gezellig,
kerst 2015,
kerstdiner,
kerstfestival,
koken,
proeven,
spoorwegmuseum,
tips,
Utrecht,
workshop
Abonneren op:
Posts (Atom)