donderdag 25 december 2014

Kerststress hoe houd je het gezellig ....

Voor de een de beste tijd van het jaar, maar voor veel mensen toch stressen tijdens de Kerst.

Hoe kun je dit voorkomen ? Vaak heb je veel verplichtingen met de Kerst familie, schoonfamilie allemaal "gezellig" bij elkaar. Probeer de bezoekjes niet te lang te maken is mijn eerste tip.

En nog iets doe rustig aan met de alcohol zelf en ook voor je gasten. Als mensen wat meer gedronken hebben willen de gemoederen nog wel eens oplopen. En ruzie met Kerst is echt niet leuk.

Zelf ga ik eerst Kerstdag gourmetten en tweede Kerstdag staat er gewoon erwtensoep op het menu. Als het weer het toelaat ga dan even lekker naar buiten een frisse neus halen is prima en zeker met kinderen die kunnen dan ook even hun energie kwijt.

Probeer ook wat rust te nemen voor je zelf en niet de hele Kerst visite te hebben of bij iemand anders te zijn. Het verplichte zitten zorgt voor verveling. Kijk gezellig een kerstfilm met zijn allen en maak er wat van.

Zorg dat je je niet helemaal vol "vr"eet en neem lekker veel groente of salade zodat je nog ruimte hebt voor het toetje.

Als je alleen bent kun je je heel eenzaam voelen met Kerst niet doen !! Op andere dagen / weekenden ben je ook alleen en vermaak je je prima dus je zelf niet gekmaken. Wil je even weg is de bioscoop ook een goede optie als het slecht weer is.

maak je niet gek met Kerst minder kerststress 
Kortom vier Kerst zoals jij het wilt en laat je niet door iedereen verplichten om overal aan mee te doen. Geniet van deze dagen en doe lekker rustig aan.


maandag 22 december 2014

Voorbereiding, boodschappen lijst Kerst 2014 dit moet je nu toch in huis hebben

We zitten nu al weer op 22 december 2014 het gaat heel snel. Ik heb zelf al voor het weekend wat boodschappen in huis gehaald en hoop dat u ook al een beetje voorraad hebt voor de Kerst 2014.

Boodschappen voor Kerst 2014 van te voren kopen:

Frisdrank
Sappen
Bake off broodjes
Nootjes
Toostjes
Kaas
Chips
Wijn
Koffie
Thee
Koffiemelk
Suiker
Boter
Olijfolie
Aardappels
Rijst
Pasta

Koop de volgende artikelen op het laatste moment of bewaar in de vriezer ( vlees )

Vlees
Vleeswaren
Salade voor op stokbrood
Vers brood
Groente
Fruit
Melk

En vooral mijn tip NIET TE VEEL KOPEN ! Je gasten komen echt niet van de honger, maak het gezellig en geef af en toe wat te snoepen. Het diner mag ook best bescheiden zijn betreffende de porties.

Kortom wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.... 

niet te veel eten met Kerst 2014 

zaterdag 20 december 2014

Kerstmuziek Nick en Simon Christmas with Nick and Simon alle nummers

Mooi de nieuwe kerst cd van Nick en Simon heerlijk om in de kerstsfeer te komen.

Klik op de video en zet gezellig een kerstmuziekje op terwijl je verder leest op deze blog

Hier een video van de nieuwe CD je kunt de verschillende nummers aanklikken.


Christmas with Nick en Simon kerst cd 2014

Prachtige cd met sfeervolle kerstmuziek makkelijk te bestellen bij Bol niet te lang wachten heb je de cd nog voor de kerst binnen.

Hele fijne kerstdagen gewenst en een gelukkig en gezond 2015


vrijdag 19 december 2014

Comfort food pasteitje met kippenragout Kerst 2014

Ik heb zelf gisteren een kerstdiner gehad met collega's en het voorgerecht was echt een succes.

Een pasteitje met kippen ragout maar dan echt lekkere kippen ragout met paddenstoelen en zelfgemaakt. De saus was niet zo dik met veel bloem maar wat dunner en echt heerlijk. Het voorgerecht was een prachtig begin van het diner.

Mijn plannen voor kerst zijn dus ook gewijzigd en ik ga ook als voorgerecht zo'n heerlijk retro pasteitje serveren. Mijn tip maak de saus niet te dik ! Echt heerlijk als je het zelf maakt en goede bouillon trekt.

voorgerecht kerstdiner kerstmenu 2014 retro maar lekker 

Het was echt heel lang geleden dat ik zo'n pasteitje op had. De truc is om de saus wat dunner te maken, maar wel heel smaakvol.

HIER HET RECEPT

INGREDIENTEN 4 PERSONEN PASTEIBAKJE MET KIPPENRAGOUT 2014 

1 ui
300 gram kipfilet
1 laurierblaadje
1 stukje foelie
1 kippenbouillontablet
150 gram champignons
1 deciliter droge witte wijn
50 gram achterham
35 gram boter
35 gram bloem
3 eetlepels slagroom
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
4 pasteibakjes

Bereidingswijze
1. Pel de ui en snij deze in stukken.
2. Doe de ui samen met de kipfilet, foelie, laurier en de bouillontablet in een pan voeg hier 4 deciliter water aan toe en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten trekken.
3. Maak de champignons schoon en snij deze in plakken. Laat ze in de wijn ongeveer 3 minuutjes koken. Giet ze daarna boven een maatbeker af.
4. Snij de ham in stukjes.
5. Snij de kipfilet in stukjes. Zeef de bouillon en bewaar deze.
6. Smelt de margarine, roer hier de bloem doorheen. Blijf roeren tot er een slappe bal ontstaat. Verwarm ongeveer 3 minuten door, blijf roeren. Voeg de helft van de bouillon toe, en blijf goed roeren tot er een dikke saus ontstaat. Roer de rest van de bouillon erdoor, voeg ook de kipfilet, champignons en ham toe, en roer stevig door.
7. Roer de slagroom erdoor, evenals de helft van de peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
8. Bak de pastaibakjes in de oven. Als deze klaar staan schep je de ragout erin, en strooi de rest van de peterselie erop.
Serveertips

Bij ragout kan je flink varieren, dus heb je andere ingredienten in huis, gebruik deze gerust. Leuke andere combinaties zijn bijvoorbeeld:
- kalfsvlees met wortel en bleekselderij
- garnalen met doperwten
- enz. enz.

Ik heb echt gesmuld van dit gerecht. Wel zelf maken en geen blik of zakjes gebruiken.


 

woensdag 17 december 2014

Lekker fris bijgerecht salade voor bij je kerstmenu, bijgerecht Kerst 2014

Weer eens wat anders deze salade voor de Kerst 2014. Een mooi bijgerecht bij je kerstmenu en behalve gezond ook lekker kleurig.

Eenvoudig te maken maar pas op met de bieten als je deze te lang laat staan met de andere ingrediënten wordt alles roze en dat is niet de bedoeling.


kerstsalade, bijgerecht Kerstmenu 2014 


ingrediënten

3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels witte balsamico azijn, witte wijnazijn, appelazijn
1 geperste sinaasappel en geraspte sinaasappelschil
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/4 theelepel zout
2 sinaasappels, geschild en gesneden in partjes
1 middelgrote rode biet, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd,in reepjes gesneden.
1 middelgrote appel, zonder klokhuis en in plakjes
1 venkelknol, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd, snijd ze in reepjes
1/2 bos gehakte verse bladpeterselie

Recept

Voor de vinaigrette, in een schroef-top pot combineren olie, azijn, sinaasappelschil, sinaasappelsap, knoflook en zout. Dek af en schud goed om te mengen.

Voor de salade , in een middelgrote kom meng partjes sinaasappel, bieten, venkel en appel.
Voeg de vinaigrette toe en meng voorzichtig. Dien onmiddellijk op.

Een gezond fris en kleurrijk recept lijkt me erg lekker voor Kerst 2014


dinsdag 16 december 2014

Makkelijk recept voor na de drukke kerstdagen van 2014

Het is weer een drukke tijd met alle voorbereidingen voor de kerstdagen 2014.

En ook op de andere dagen willen we graag lekker en gezond eten. Hier een makkelijk recept voor een gewone doordeweekse dag, gezond en lekker. En maakt u dit na de kerst en heeft u nog wat restjes over is dit een prima recept om uw restjes vlees of restjes groente op te maken.

makkelijke maaltijd, restjes van de Kerst opmaken 
Spaanse rijst met kip en garnalen 4 personen recept

Ingrediënten
80 gram verse of diepgevroren garnalen grote, gepeld en schoongemaakt
400 gram rijst
olie
500 gram kipfilet in stukjes
1 middelgrote groene paprika, fijngesneden
1 gehakte rode ui
2 theelepel gedroogde tijm
1 blik tomaatblokje
1 glas droge witte wijn of kippenbouillon
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kop bevroren erwten, ontdooid
1  groene chili peper in blokjes gesneden
   zout
   peper

Bereiding:

Ontdooi de garnalen, als ze bevroren zijn. Bereid de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

Een beetje olie in een  grote anti-aanbak koekenpan doen. Bak de kip, paprika, rode ui en tijm in de pan tot de kip niet meer roze is en de groenten gaar zijn.

Roer  tomaten , wijn en knoflook door de kip. Breng aan de kook; zet het vuur lager. Kook het mengsel onafgedekt ongeveer 10 minuten.

Voeg garnalen, erwten en chili pepers toe. Kook en roer gedurende 3 tot 5 minuten of tot garnalen roze worden. Serveer met rijst. Breng op smaak met zout en peper. Maakt 4 porties.

Leuk recept en wees creatief kan ook met ander vlees of andere groenten gemaakt worden.