zaterdag 14 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 budget kerstmenu

Wel leuk hoor al die reclames en fantastische diners voor Kerst 2013, maar voor veel mensen zit het er gewoon niet in en moet er flink bezuinigd worden.

Het belangrijkste van Kerst is het samenzijn dat wordt nog wel eens vergeten. Schaam je niet er zijn op dit moment heel veel mensen werkloos en helaas kun je dan dat 5 gangen diner echt wel vergeten.

Grijp eens terug naar vroeger en maak eens een echt Hollands kerstdiner dat ook nog eens goed te betalen is. Mijn tip ga voor een goede pan erwtensoep en stoofpeertjes met ijs / vla of yoghurt toe. Op deze manier kun je voor weinig geld veel mensen voeden en zet je ook nog wat gezonds op tafel. En echt iedereen lust dit en vooral de stoofpeertjes toe zie je niet vaak meer en zijn echt een tractatie.

Kortom een goed en gezond menu voor een beperkt budget

Erwtensoep en stoofperen
Recept erwtensoep :   10 liter lekkere soep kost ongeveer Euro 15,-

Mijn ingrediënten spliterwten, 2 rookworsten, gerookte spekjes, 700 gram schouderkarbonade, groentepakket van de Lidl, trouwens een mooi compleet pakket zelfs het laurierblaadje zit er bij.  

vlees voor erwtensoep
Doe het vlees en de spekjes in een pan met koud water hier ga je de bouillon van maken.

Groenten toevoegen aan het vlees


Snijd de groenten klein, prei, ui, wortel, selderij knol en doe bij het vlees.

Spliterwten
Voeg 2 pakken spliterwten toe, spoel ze goed af zijn soms wat stoffig. Dit is eigenlijk het meeste werk. Nu is het een kwestie van alles op een niet te hoog vuur laten trekken en een beetje geduld.

Pan vol soep Kerst 2013

Nu heb je een flinke pan vol soep, vuur niet te hoog en regelmatig roeren.

Vergeet niet de soep af te schuimen
Als de soep een poosje opstaat zal er van dat witte schuim bovenop komen, dit moet je er afscheppen om je bouillon mooi te houden. Kijk in het schaaltje er naast, gewoon met een lepel het bovenste laagje er af scheppen. Als er weer een laagje op komt weer afschuimen.

Lekkere flinke pan erwtensoep
Dit is toch een flinke pan soep, komen er wat minder mensen kun je deze soep ook heel goed invriezen en heb je een lekker maaltje erwtensoep op voorraad.

Mijn tip voor de erwtensoep: Doe er de laatste 10 minuten wat diepvries doperwtjes door voor een mooi kleuraccent en extra smaak voor je soep.

Heerlijke pan gezonde zelfgemaakte soep

Nu alleen de rookworst nog in stukjes snijden en aan de soep toevoegen. Als je wat meer of minder te besteden hebt kun je extra vlees toevoegen of juist wat minder probeer altijd wel wat vlees met bot te gebruiken voor extra smaak. Peper en zout toevoegen en misschien een bouillonblokje naar smaak.

Na ongeveer 3 uur zachtjes koken, roeren en afschuimen heb je een fantastische gezonde pan zelfgemaakte erwtensoep waar je veel monden mee kunt voeden. Goed afkoelen, ik heb de pan buiten gezet, en altijd van te voren maken. Erwtensoep is de volgende dag veel lekkerder en dikker.

Nu de stoofperen nog, zoek even voor een aanbieding ik had een kilo Giesser Wildeman stoofperen voor Euro 0,99 heb twee kilo genomen.

Benodigheden: stoofperen, wijn of bessensap, kaneel en suiker

Stoofperen, wijn ( ik had nog een fles gluhwein staan ooit gekregen niet lekker om te drinken maar wel met veel specerijen, super voor de stoofperen ) kaneel en suiker.

Peren schillen met wijn, suiker en kaneel in de pan doen en lekker zachtjes ! laten koken. Het vuur niet te hoog zetten, anders eindig je met perenprut ook lekker maar ziet er niet zo mooi uit.


Dan is het vooral een kwestie van geduld op de foto hierboven stonden de peren al 3 uur op en begonnen gaar te worden, maar nog wel bleekjes. Het huis begon wel heerlijk naar peren en kaneel te ruiken.



Hierboven het eindresultaat na 5 uur stoven had tussendoor al even met mijn moeder gebeld. Help de stoofperen willen niet rood worden. Geduld was haar advies en gewoon lekker laag laten opstaan en ja hoor gelukt. Het duurt wel lang maar dan heb je mooie rode stoofperen met een heerlijke siroop laat het vocht gerust een beetje inkoken.

Stoofperen als toetje met een beetje vla, yoghurt of ijs als je wilt is een topdessert.



vrijdag 13 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 kip met kerst

Kip met kerst altijd een goed idee, iedereen lust het. Kip is niet duur en je kunt er alle kanten mee op.

Hier een lekker kip recept voor de kerstdagen.

Ik ben een voorstander van vlees uit de oven. Alle ingrediënten toevoegen, af en toe even kijken en het gaat eigenlijk vanzelf. In de over krijg je ook altijd een lekker knapperig korstje aan je vlees en is het niet zo vet als uit de pan. Houd de temperatuur wat lager en laat de kip wat langer in de oven dan slinkt het vlees niet zo. Als je de oven heel hoog zet houd je minder kip over en droogt het snel uit. 


Klik op de afbeelding voor vergroting van het recept.

Lekker luxe kippetje voor de kerst, waar iedereen zeker van zal smullen. De sinaasappel saus maakt het gerecht helemaal af. Boontjes en gebakken aardappeltjes of puree erbij en u heeft een mooi hoofdgerecht.

dinsdag 10 december 2013

Kerstmenu restaurant Dordrecht 2013

Lekker uit eten met Kerst 2013 op een prachtige locatie in Dordrecht. Bellevue in Dordrecht heeft ook hotelkamers beschikbaar dus heeft u zin om lekker een drankje te nemen, kunt u hier ook blijven slapen.

Bellevue Groothoofd hotel culinair is een bolwerk van culinaire gastvrijheid, dat niet zou bestaan zonder de bindende factor: eigenaar-directeur meesterkok Ad Janssen.




4-gangenmenu €52,50 excl. dranken

Vanaf 18:30

Amuse van de chef
***
Gemarineerde coquille St. Jacques, truffel, couscous, Parmezaanschuim, truffeldressing, rucola
***
Eendenborstfilet, eendenbout, coco Blanc, abrikoos, eigen jus
***
Hertenfilet, hertensukade, knolselderijcrème, gebakken knolselderij, appelcompot, spruiten, paddenstoelensaus
***
Vizconde, gepocheerde peer, peer sorbet

Voor meer foto's en informatie over dit restaurant KLIK HIER


maandag 9 december 2013

Warm welkom voor gasten kerstversiering voordeur, buitenshuis Kerst 2013

Altijd leuk om wat extra te doen voor Kerst. Ik woon zelf in een buurt waar iedereen zijn huis wel versierd op een of andere manier. Een krans aan de deur of wat lichtjes of een kaarsje voor het raam, maken het reuze gezellig in deze donkere tijd.

Krijg je gasten zorg dan dat je huis ook aan de buitenzijde al een beetje kerstsfeer uitstraalt. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar ik vind kant en klare Gamma lichtslingers niet zo erg feestelijk.

Hier een aantal stijlvolle en niet te dure ideeën om je huis de kerstsfeer uit te laten stralen.

Gefiguurzaagde sneeuwvlokken gespoten met glitters


klassieke voordeur versiering voor Kerst

Kerstversiering in de stijl van je woning

Moderne glitter krans voor aan de voordeur Kerst 2013

Zo simpel, maar heel sfeervol versierde slee voor de deur

Feestelijke kerst plantenbak met lichtjes

Wat kaarsen, groene takken en rode besjes

Ook mooi voor binnen langs trapleuning of balustrade

Kerst bank sfeervolle versiering buitenshuis Kerst 2013

zaterdag 7 december 2013

Lekker goedkoop uit eten met de Kerst 2013 voor Euro 24,50

Dat is nog eens een aanbieding een kerstdiner voor Euro 24,50 van 3 gangen.

Ik ben dol op de Berenrestaurants geen poespas gewoon lekker eten en altijd een goed stuk vlees.

Nu deze leuke aanbieding voor Kerstmis 2013.

Leuk om met het hele gezin van te genieten. Ik vind de sfeer in de Beren restaurants altijd prima en zoals gezegd niet duur en prima eten.

Heb je hier intresse in, zou ik zeker even reserveren.

Voor meer informatie KLIK HIER




vrijdag 6 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 recept echte Engelse Christmas pudding

Zelf maken is altijd goedkoper als kant en klaar kopen. Trek er even wat tijd voor uit en maak deze lekkere kerstpudding. Een beetje cognac hoort er wel bij.

Dit is een recept van Jamie dus makkelijk te maken en met een goed resultaat. Als je naar de ingrediënten kijkt weet je dat dit lekker wordt. 

Ingrediënten Engelse Christmas pudding:

500 g gemengde gedroogde vruchten
(
zoals veenbessen, kersen, abrikozen, rozijnen en rozijnen)

     100 g dadels, gehakt

     3 eetlepels gehakte gekonfijte gember

     125 g niervet  ??? boter mag ook maar smaakt wel anders

     schil van 1 sinaasappel

     125 g bloem

     125 g fijne kristalsuiker

     150 g verse witte broodkruimels

     2 eetlepels vin santo of brandewijn

     1 handvol gehakte noten, zoals pecannoten, paranoten en hazelnoten

     1 middelgroot scharrelei

     150 ml melk

     golden syrup, om te dienen ( stroop )





Bereiding:Voordat je zelfs maar denkt aan het kopen van een Christmas pudding, probeer deze eens. 

Het is zo makkelijk , het zal u niet teleurstellen en het is zo veel lichter dan die zware oude pudding. 

Vet een 1.5 liter pudding kom in met boter.Meng alle ingrediënten , behalve de stroop . Doe het mengsel in de ingevette kom en dek af met een dubbele laag aluminiumfolie . Bind een touwtje rond de zijkant van de kom . Doe in een grote pan water tot halverwege de zijkanten van de kom. Breng het water aan de kook , zet er een goed sluitend deksel op en laat gedurende 3 uur zachtjes koken. 

( Vergeet niet om het water regelmatig te controleren , om ervoor te zorgen dat het nooit kookt droog ,want als dat zo is , zal hij verbranden en de schaal zal barsten . )

Wanneer het klaar is , verwijder de folie , leg op een bord , besprenkel met stroop en versier zoals je wilt . U kunt ook licht met brandy besprenkelen als je wilt.