maandag 31 maart 2014

Heerlijk Italiaans menu voor thuis 2014

Een prachtig Italiaans menu om zelf te maken.  Neem je tijd, maar dan zet je ook echt iets bijzonders op tafel. Een aantal gerechten kun je al heel goed van te voren klaar maken.

De toetjes bijvoorbeeld cantuccini en de panna cotta maak deze een dag eerder en bewaar ze. De tonijnmayonaise kun je ook vooraf maken en pas bij het serveren combineren met het kalfsvlees.

Een heerlijk echt Italiaans menu met voor iedereen wat lekkers, vlees, vis, groente en heerlijke toetjes.

Voorgerecht:
Ingrediënten:


Voor de vitello tonato:
-Kalfsvlees
-Tonijnmayonaise: blikje tonijn, 1 blikje ansjovis, 2 el kappertjes, 5 el mayonaise, sap van 1 citroen, 2 el olijfolie, zout en peper
-Kappertjes
Voor de bruschetta pomodori:
-6 plakjes ciabatta
-6 tomaatjes
-1 rode ui
-Halve knoflook
-Oregano
-Zout en peper
-Olijfolie
Voor de Gamberoni:
-12 gamba’s
-1 rode peper
-1 klein bosje platte peterselie
-2 teentjes knoflook
-halve sinasappel
-1 el witte wijn.
-1 el cointreau om te flamberen
-2 el olijfolie
Voor de peperoni:
-3 paprika’s
-2 el olijfolie
-1 teentje knoflook
-Rode peper
-Verse peterselie
-Zout en peper
Voor de Fagottini di fichi e prosciutto:
-6 verse vijgen rijpe
-1 meloen
-8 plakjes parmaham
-1 el balsamico azijn
-8 takjes bislook (geblancheerd)
-2 takjes mint

Bereidingswijze:
Vitelo tonato:
Bak 6 dunne plakjes kalfsvlees om en om licht aan en strooi hier een beetje zout en peper over heen.
Maak de tonijnmayonaise
Doe in de blender: 1 blikje tonijn, 1 blikje ansjovis, 2 el kappertjes, 5 el mayonaise, sap van 1citroen,-2 el olijfolie, zout en peper
Blend deze ingredienten tot een mooie saus.
Leg de plakjes kalfsvlees op een bord, garneer deze met de tonijnmayonaise en een paar kappertjes.
Bruschetta pomodori:
6 plakjes ciabatta of ander brood roosteren, dan insmeren met knoflook en beetje olie.
6 tomaatjes blancheren en in stukjes snijden.
1 rode ui in stukjes snijden.
Meng de tomaat, ui, halve knoflook, oregano zout, peper en olijfolie goed door elkaar en leg deze op de geroosterde broodjes.
Gamberoni:
Gamba’s schoonmaken, kop eraf en darmkanaal verwijderen.
Olijfolie verwarmen in een pan en de gamba’s, rode peper en knoflook erbij doen.
Giet de witte wijn erbij en pers de halve sinasappel boven de pan uit, goed laten bakken.
Peper en zout toevoegen, cointreau erbij gieten en flamberen. Peterselie er als laatste bij doen.
Peperoni:
Grill de paprika’s en doe deze vervolgens in een plastic zak zodat je het velletjes later makkelijk kan verwijderen.
Marinade maken: meng de olijfolie met knoflook, rode peper, zout en peper. Goed mengen.
Maak de paprika’s schoon en verwijder het velletje. Snijd de paprika klein en voeg deze toe aan de marinade.
Fagottini di fichi e prosciutto:
Maak de vijg schoon. Doe de balsamico in een bakje en leg de vijg ondersteboven hierin, goed laten marineren met deksel erop.
Leg een plak parmaham neer en leg hier de gemarineerde vijg in. Bind het pakketjes dicht met de bieslook.
Maak de meloen schoon en halveer deze. Doe de meloen samen met de mint in een blender, na afloop door een zeef halen. Doe de meloen mint saus in een schaaltje en leg hier het pakketje met de vijg bovenop.

Hoofdgerecht:
Maltagliati a modo mio con involtini
Ingrediënten:
-Verse pasta (meel, 5 eieren, zout)
-Aardappel
-Haricots verts
-Pesto (basilicum, walnoten, knoflook, peper, zout en olijfolie)
-Parmezaanse kaas
Involtini:
-Gedroogde tomaat
-Mozzarella
-Rucola
-Prosciutto
-Pesto
-Kipfilet
-Bloem
-Roomboter
-Witte wijn
-Peper en zout
Bereidingswijze:
Harits verts en aardappel:
Haricots verts schoonmaken en koken in een pan met water en zout. Na 5 min koken voeg je de aardappels erbij. Giet ze na een aantal minuten af en bewaar een beetje kookvocht.
Pesto:
Mix de basilicum, walnoten, knoflook, peper, zout en olijfolie goed door elkaar.
Pasta:
Meng de meel, zout, 4 eieren en 1 eierdooier goed met elkaar. In een bakje doen en met folie even in de koelkast zetten.
Snijd de pasta in verschillende maten. Kook het in water met een beetje zout. De pasta is gaar als deze boven komt drijven.
Doe de pasta in een schaal met pesto, aardappelen en haricots verts. Opdienen met parmezaansse kaas en een blaadje basilicum een beetje kookvocht erbij om het wat smeuïge te maken.
Involtini:
Snijd de kipfilet in tweeën en sla beide stukken plat. Vol ze met een plakje parmaham, gedroogde tomaat, rucola, pesto en mozzarella. Rol het op en zet ze vast met een coctailprikker. Rol de pakketjes door de bloem en bak ze zachtjes in roomboter.
Peper en zout erover heen strooien en afblussen met witte wijn.
Smeer een ovenschaal in en bak de rolletjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.



Nagerecht:
Deliziosi Sapori
Ingrediënten:
Tiramisu:
-250 gr mascarpone
-250 gr slagroom
-5 eieren
-lange vingers
-Zoete marsalla
-sterke koffie.
Panna Cotta:
-200 gr verse room
-300 gr yoghurt
-100 gr suiker
-10 gr gelatine
-80 gr rode bosvruchten
Cantuccini:
-Eieren
-Zout
-Suiker
-Boter
-Bloem
-Gist
-Amandelen
-Vino santo
Bereidingswijze:
Tiramisu:
Splits de eieren. Meng het eigeel met een beetje marsala wijn en 2 el suiker, romig kloppen.
Klop het eiwit 1 theelepel suiker stijf.
Klop de mascarpone los, klopt de slagroom stijf en meng deze zachtjes met elkaar.
Zet koffie en doe er 1 el marsala bij. Drenk de lange vingers in de koffie en leg deze strak naast elkaar in een schaal. Daaroverheen de creme smeren, een laagje cacao strooien en dit herhalen. In de koelkast afgedekt bewaren.
Panna cotta:
Kook de room met de suiker. Doe de gelatine erbij en laat het dan afkoelen. Yoghurt erbij doen.
Vruchten met suiker verwarmen en samen serveren.
Cantuccini:
Rooster de amandelen en laat deze afkoelen.
Eieren en extra eigeel met een snufje zout en klopt dit met suiker schuimig. Doe de gesmolten boter, gezeefde bloem en het gist erbij. Plet de amandelen en doe deze door het deeg heen. Maak er een bal van.
Rol uit en leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met een losgeklopte eidooier. Bak het 20 min. In een voorverwarmde oven van 170graden.
Haal het na 20 minuten uit de oven en laat afkoelen, in schuinen plakken snijden en nog 15 minuten in de oven leggen.
Het is heel leuk om alles te maken en veel keus te hebben, maar vind je dit te veel werk dan kun je ook 1 voorgerecht en 1 nagerecht kiezen. 

woensdag 29 januari 2014

Heerlijke salade voor als je een feestje geeft, makkelijk voor 12 personen

Als je een feestje geeft en onderstaand hoofdgerecht voor je gasten maakt, vergeet dan niet om er een gezonde salade bij te geven.

Hier een recept voor een heerlijke Franse salade, kan best van te voren gemaakt worden, omdat er stevige groentes worden gebruikt.


Franse salade

Ingrediënten voor 6 personen
5 kleine aardappels in schijfjes.
250 gram sperziebonen in stukjes.
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel verse dragon ( of ander kruiden ) 
1 theelepel honing
zout, zwarte peper
4 kopjes romaine sla ( op het laatst toevoegen ) 
3 hard gekookte eieren in partjes
1/2 komkommer in blokjes
150 gram lekkere kalamata olijven 
( ik haal mijn olijven het liefst op de markt, veel lekkerder als uit een potje
5 radijsjes
2 eetlepels gesnipperde sjalot.

Aardappels en sperziebonen in ongeveer 8 minuten gaar koken. Snel laten afkoelen.

Voor de vinaigrette in een afsluitbare pot combineren, azijn, olie, dragon, honing, zout en peper. Afdekken en flink door elkaar schudden. 

Hierna de aardappels, sperziebonen, sla, eieren, komkommer, olijven, radijs en sjalot in een grote kom doen. Vinaigrette toevoegen en voorzichtig mengen.  

Simpel, heerlijk en gezond dit lust iedereen....


zaterdag 28 december 2013

Simpele verrassende hapjes voor oud en nieuw 2013 /2014

Kerst is achter de rug en hoop dat iedereen het Kerstfeest gezellig met familie of vrienden heeft mogen vieren. En vooral niet te veel heeft gegeten en gedronken dit komt de feestvreugde niet ten goed.

Wij hebben eerste kerstdag met het gezin gegeten en tweede kerstdag gegourmet met moeder en zus. Niet te veel gewoon gezellig en een mooi ontbijtje gemaakt op 1e kerstdag.

Ik vind ook vooral dat je er niet te veel drukte van moet maken. Kerst in je eentje is absoluut geen drama, ook al vinden veel mensen dit wel. Als je alleen woont ben je in het weekend ook vaak alleen, dus waarom zou het dan met Kerst niet kunnen. Helaas is kerst voor veel mensen erg beladen.

Nu komt oud en nieuw er weer aan toch altijd een moment dat je terugdenkt aan het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Zeker als er iemand overleden is waar je close mee was zijn dit dagen dat je ze nog wat extra mist.

We proberen het zo gezellig mogelijk te maken en gaan vol goede voornemens en hoop het nieuwe jaar in !

Hier een paar makkelijk te maken, maar toch verrassende hapjes voor Oud en Nieuw 2014

Gerookte zalm hapje

Gerookte zalm op een toostje met kruiden naar smaak en een klein beetje goede olijfolie, schepje zure room erop met een sprietje bieslook, simpel maar heerlijk. 

Hapje met kaas en tomatensalade.

Toostej maken in de oven van geraspte Parmezaanse kaas even laten smelten en afkoelen, erop een lekkere tomaten salade met stukjes komkommer en kruiden naar wens.

Zelfgemaakt knoflookbrood

Dit vindt iedereen heerlijk een stokbrood in dunne sneetjes snijden, insmeren met een teentje knoflook, boter erop en gehakte peterselie, dan nog even krokant bakken in de oven.

Perzik met bacon

Lekker en zeker ook voor de kids, stukje perzik inpakken in een plakje bacon, krokant bakken in de pan en bestrooien met wat zwarte peper.

Toost met ei en salami 

De foto zegt eigenlijk al genoeg, gekookt ei, salami in kleine stukjes, wat mosterd en kwark of mayonaise mengen met kleingesneden kappertjes en augurk. Pittig maar toch fris erg lekker op een stukje geroosterd brood. 

vrijdag 20 december 2013

Kerststress voor het kerstmenu kerst 2014

Nog een paar dagen om boodschappen te doen en iedereen loopt nu al weer te stressen in de supermarkt en veel te veel in te kopen. Ook ik heb daar last van hoor, altijd bang dat je te weinig hebt met de kerstdagen en altijd over houden.

De kerstdagen zijn toch meestal wel rustige dagen. Je slaapt wat langer uit en doet niet zo veel op een dag dus eigenlijk zou je ook niet te veel moeten eten. Maar iedereen gaat helemaal los, een uitgebreid ontbijt, hapjes overdag en dan nog een kerstdiner of gourmetten met de familie.


Zorg in ieder geval voor voldoende drinken, dat gaat altijd hard en dan bedoel ik sap en frisdrank.

Een paar flessen wijn op voorraad ook altijd makkelijk maar zet ook water op tafel om het gezellig te houden.

Wat lekkere broodjes en een kerstbrood prima.

Voor het diner / gourmet ook niet te veel in huis halen, ik heb zelf ook altijd over.

En al die lekkere hapjes, nootjes, chips en toastjes heeft meestal niemand trek in.

Zorg ook voor wat noodrantsoen voor als er iets mislukt:
- een pak aardappelpuree altijd makkelijk
- diepvriesdoperwten
- een pak vissticks of diepvries vis.
- een bak vanille ijs
- flesje vruchtensaus

Dan hoef je niet in paniek te raken als je aardappelgratin mislukt, maak je gewoon een beetje puree.

Kortom probeer er als gastvrouw zelf ook een beetje van te genieten en maak nog even een boodschappenlijstje met de benodigheden.

Vergeet ook de dagelijkse dingen niet :  Wc papier, vuilniszakken, afwasmiddel, luchtverfrisser voor het toilet, als je deze dingen vergeet is toch heel vervelend.



maandag 16 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 gourmetten maak je eigen marinade

Natuurlijk is het lekker makkelijk om allemaal van die kleine bakjes gourmetvlees te kopen. Ga eens omrekenen wat die gemarineerde kipfilet je per kilo kost, je zult schrikken.

Je kunt ook een kilo gewone kipfilet kopen en deze zelf in stukjes snijden en marineren met bijvoorbeeld onderstaande marinade die ook erg lekker is voor biefstuk. Je kunt de marinade ook lekker naar eigen smaak aanpassen. Lekker je eigen vlees marineren voor het gourmetten.

Ja­pan­se zoet­zu­re ma­ri­na­de

 

Ingrediënten

  • 50 ml medium dry sherry
  • 2 eetlepels Japanse rijstazijn
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel verse gember, fijngehakt
  • 3 eetlepels olie

Bereiden

  1. In pannetje sherry, azijn, sojasaus, honing en gember al roerend aan de kook brengen en 5 min. zachtjes laten koken. Marinade laten afkoelen. Olie door marinade mengen. Vis, vlees of groenten vlak voor grillen en halverwege grilltijd met marinade bestrijken.

Nabereiden

  1. Marinade voor 500 g vis, vlees of kip.
Saté marinade 

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaas
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl ketoembar 
  • 3 el olie 
  • peper

Voorbereiden

  1. Vlees in blokjes van 1 1/2 - 2 cm snijden. Sjalotjes en knoflook pellen en snipperen. In kom ketjap, citroensap, sjalotjes, knoflook, djinten, ketoembar en peper door elkaar roeren. Vlees erdoor scheppen en minstens 1 uur laten marineren in de koelkast.

Lekker met ketjapsaus
Ketjapsaus: Fruit 1 gesnipperde ui, 2 uitgeperste knoflookteentjes en 11/2 theelepel sambal 2 minuten in 1 eetlepel olie. Voeg 1 dl ketjap manis, 1 eetlepel citroensap of azijn, 10 g bruine basterdsuiker, 1 dl water en wat peper toe. Saus 5 minuten zachtjes laten koken. Eventueel extra sambal toevoegen.

zaterdag 14 december 2013

Kerstmenu vis Kerst 2013 restaurant Rotterdam

Hier een mooi menu voor de echte visliefhebber en ook goed thuis te maken.

Mooi opgebouwd menu voor de echte visliefhebber. Ik vind zelf vis ook altijd wat lichter en ben er gek op. Leuke combinatie van voorgerecht, soepje, hoofdgerecht en toetje.


Lekkere vis die victoriabaars filet, klik op onderstaande foto voor nog een vis recept

http://www.ah.nl/allerhande/recepten/287890/victoriabaarsfilet-in-witte-wijn
Je kunt dit menu ook lekker in Rotterdam in het restaurant op gaan eten en je zelf laten verwennen. U kunt hier ook nog een mooi wijnarrangement bij reserveren KLIK HIER voor meer informatie.