woensdag 29 januari 2014

Heerlijke salade voor als je een feestje geeft, makkelijk voor 12 personen

Als je een feestje geeft en onderstaand hoofdgerecht voor je gasten maakt, vergeet dan niet om er een gezonde salade bij te geven.

Hier een recept voor een heerlijke Franse salade, kan best van te voren gemaakt worden, omdat er stevige groentes worden gebruikt.


Franse salade

Ingrediënten voor 6 personen
5 kleine aardappels in schijfjes.
250 gram sperziebonen in stukjes.
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel verse dragon ( of ander kruiden ) 
1 theelepel honing
zout, zwarte peper
4 kopjes romaine sla ( op het laatst toevoegen ) 
3 hard gekookte eieren in partjes
1/2 komkommer in blokjes
150 gram lekkere kalamata olijven 
( ik haal mijn olijven het liefst op de markt, veel lekkerder als uit een potje
5 radijsjes
2 eetlepels gesnipperde sjalot.

Aardappels en sperziebonen in ongeveer 8 minuten gaar koken. Snel laten afkoelen.

Voor de vinaigrette in een afsluitbare pot combineren, azijn, olie, dragon, honing, zout en peper. Afdekken en flink door elkaar schudden. 

Hierna de aardappels, sperziebonen, sla, eieren, komkommer, olijven, radijs en sjalot in een grote kom doen. Vinaigrette toevoegen en voorzichtig mengen.  

Simpel, heerlijk en gezond dit lust iedereen....


zaterdag 28 december 2013

Simpele verrassende hapjes voor oud en nieuw 2013 /2014

Kerst is achter de rug en hoop dat iedereen het Kerstfeest gezellig met familie of vrienden heeft mogen vieren. En vooral niet te veel heeft gegeten en gedronken dit komt de feestvreugde niet ten goed.

Wij hebben eerste kerstdag met het gezin gegeten en tweede kerstdag gegourmet met moeder en zus. Niet te veel gewoon gezellig en een mooi ontbijtje gemaakt op 1e kerstdag.

Ik vind ook vooral dat je er niet te veel drukte van moet maken. Kerst in je eentje is absoluut geen drama, ook al vinden veel mensen dit wel. Als je alleen woont ben je in het weekend ook vaak alleen, dus waarom zou het dan met Kerst niet kunnen. Helaas is kerst voor veel mensen erg beladen.

Nu komt oud en nieuw er weer aan toch altijd een moment dat je terugdenkt aan het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Zeker als er iemand overleden is waar je close mee was zijn dit dagen dat je ze nog wat extra mist.

We proberen het zo gezellig mogelijk te maken en gaan vol goede voornemens en hoop het nieuwe jaar in !

Hier een paar makkelijk te maken, maar toch verrassende hapjes voor Oud en Nieuw 2014

Gerookte zalm hapje

Gerookte zalm op een toostje met kruiden naar smaak en een klein beetje goede olijfolie, schepje zure room erop met een sprietje bieslook, simpel maar heerlijk. 

Hapje met kaas en tomatensalade.

Toostej maken in de oven van geraspte Parmezaanse kaas even laten smelten en afkoelen, erop een lekkere tomaten salade met stukjes komkommer en kruiden naar wens.

Zelfgemaakt knoflookbrood

Dit vindt iedereen heerlijk een stokbrood in dunne sneetjes snijden, insmeren met een teentje knoflook, boter erop en gehakte peterselie, dan nog even krokant bakken in de oven.

Perzik met bacon

Lekker en zeker ook voor de kids, stukje perzik inpakken in een plakje bacon, krokant bakken in de pan en bestrooien met wat zwarte peper.

Toost met ei en salami 

De foto zegt eigenlijk al genoeg, gekookt ei, salami in kleine stukjes, wat mosterd en kwark of mayonaise mengen met kleingesneden kappertjes en augurk. Pittig maar toch fris erg lekker op een stukje geroosterd brood. 

vrijdag 20 december 2013

Kerststress voor het kerstmenu kerst 2014

Nog een paar dagen om boodschappen te doen en iedereen loopt nu al weer te stressen in de supermarkt en veel te veel in te kopen. Ook ik heb daar last van hoor, altijd bang dat je te weinig hebt met de kerstdagen en altijd over houden.

De kerstdagen zijn toch meestal wel rustige dagen. Je slaapt wat langer uit en doet niet zo veel op een dag dus eigenlijk zou je ook niet te veel moeten eten. Maar iedereen gaat helemaal los, een uitgebreid ontbijt, hapjes overdag en dan nog een kerstdiner of gourmetten met de familie.


Zorg in ieder geval voor voldoende drinken, dat gaat altijd hard en dan bedoel ik sap en frisdrank.

Een paar flessen wijn op voorraad ook altijd makkelijk maar zet ook water op tafel om het gezellig te houden.

Wat lekkere broodjes en een kerstbrood prima.

Voor het diner / gourmet ook niet te veel in huis halen, ik heb zelf ook altijd over.

En al die lekkere hapjes, nootjes, chips en toastjes heeft meestal niemand trek in.

Zorg ook voor wat noodrantsoen voor als er iets mislukt:
- een pak aardappelpuree altijd makkelijk
- diepvriesdoperwten
- een pak vissticks of diepvries vis.
- een bak vanille ijs
- flesje vruchtensaus

Dan hoef je niet in paniek te raken als je aardappelgratin mislukt, maak je gewoon een beetje puree.

Kortom probeer er als gastvrouw zelf ook een beetje van te genieten en maak nog even een boodschappenlijstje met de benodigheden.

Vergeet ook de dagelijkse dingen niet :  Wc papier, vuilniszakken, afwasmiddel, luchtverfrisser voor het toilet, als je deze dingen vergeet is toch heel vervelend.



maandag 16 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 gourmetten maak je eigen marinade

Natuurlijk is het lekker makkelijk om allemaal van die kleine bakjes gourmetvlees te kopen. Ga eens omrekenen wat die gemarineerde kipfilet je per kilo kost, je zult schrikken.

Je kunt ook een kilo gewone kipfilet kopen en deze zelf in stukjes snijden en marineren met bijvoorbeeld onderstaande marinade die ook erg lekker is voor biefstuk. Je kunt de marinade ook lekker naar eigen smaak aanpassen. Lekker je eigen vlees marineren voor het gourmetten.

Ja­pan­se zoet­zu­re ma­ri­na­de

 

Ingrediënten

  • 50 ml medium dry sherry
  • 2 eetlepels Japanse rijstazijn
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel verse gember, fijngehakt
  • 3 eetlepels olie

Bereiden

  1. In pannetje sherry, azijn, sojasaus, honing en gember al roerend aan de kook brengen en 5 min. zachtjes laten koken. Marinade laten afkoelen. Olie door marinade mengen. Vis, vlees of groenten vlak voor grillen en halverwege grilltijd met marinade bestrijken.

Nabereiden

  1. Marinade voor 500 g vis, vlees of kip.
Saté marinade 

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaas
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl ketoembar 
  • 3 el olie 
  • peper

Voorbereiden

  1. Vlees in blokjes van 1 1/2 - 2 cm snijden. Sjalotjes en knoflook pellen en snipperen. In kom ketjap, citroensap, sjalotjes, knoflook, djinten, ketoembar en peper door elkaar roeren. Vlees erdoor scheppen en minstens 1 uur laten marineren in de koelkast.

Lekker met ketjapsaus
Ketjapsaus: Fruit 1 gesnipperde ui, 2 uitgeperste knoflookteentjes en 11/2 theelepel sambal 2 minuten in 1 eetlepel olie. Voeg 1 dl ketjap manis, 1 eetlepel citroensap of azijn, 10 g bruine basterdsuiker, 1 dl water en wat peper toe. Saus 5 minuten zachtjes laten koken. Eventueel extra sambal toevoegen.

zaterdag 14 december 2013

Kerstmenu vis Kerst 2013 restaurant Rotterdam

Hier een mooi menu voor de echte visliefhebber en ook goed thuis te maken.

Mooi opgebouwd menu voor de echte visliefhebber. Ik vind zelf vis ook altijd wat lichter en ben er gek op. Leuke combinatie van voorgerecht, soepje, hoofdgerecht en toetje.


Lekkere vis die victoriabaars filet, klik op onderstaande foto voor nog een vis recept

http://www.ah.nl/allerhande/recepten/287890/victoriabaarsfilet-in-witte-wijn
Je kunt dit menu ook lekker in Rotterdam in het restaurant op gaan eten en je zelf laten verwennen. U kunt hier ook nog een mooi wijnarrangement bij reserveren KLIK HIER voor meer informatie.

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 budget kerstmenu

Wel leuk hoor al die reclames en fantastische diners voor Kerst 2013, maar voor veel mensen zit het er gewoon niet in en moet er flink bezuinigd worden.

Het belangrijkste van Kerst is het samenzijn dat wordt nog wel eens vergeten. Schaam je niet er zijn op dit moment heel veel mensen werkloos en helaas kun je dan dat 5 gangen diner echt wel vergeten.

Grijp eens terug naar vroeger en maak eens een echt Hollands kerstdiner dat ook nog eens goed te betalen is. Mijn tip ga voor een goede pan erwtensoep en stoofpeertjes met ijs / vla of yoghurt toe. Op deze manier kun je voor weinig geld veel mensen voeden en zet je ook nog wat gezonds op tafel. En echt iedereen lust dit en vooral de stoofpeertjes toe zie je niet vaak meer en zijn echt een tractatie.

Kortom een goed en gezond menu voor een beperkt budget

Erwtensoep en stoofperen
Recept erwtensoep :   10 liter lekkere soep kost ongeveer Euro 15,-

Mijn ingrediënten spliterwten, 2 rookworsten, gerookte spekjes, 700 gram schouderkarbonade, groentepakket van de Lidl, trouwens een mooi compleet pakket zelfs het laurierblaadje zit er bij.  

vlees voor erwtensoep
Doe het vlees en de spekjes in een pan met koud water hier ga je de bouillon van maken.

Groenten toevoegen aan het vlees


Snijd de groenten klein, prei, ui, wortel, selderij knol en doe bij het vlees.

Spliterwten
Voeg 2 pakken spliterwten toe, spoel ze goed af zijn soms wat stoffig. Dit is eigenlijk het meeste werk. Nu is het een kwestie van alles op een niet te hoog vuur laten trekken en een beetje geduld.

Pan vol soep Kerst 2013

Nu heb je een flinke pan vol soep, vuur niet te hoog en regelmatig roeren.

Vergeet niet de soep af te schuimen
Als de soep een poosje opstaat zal er van dat witte schuim bovenop komen, dit moet je er afscheppen om je bouillon mooi te houden. Kijk in het schaaltje er naast, gewoon met een lepel het bovenste laagje er af scheppen. Als er weer een laagje op komt weer afschuimen.

Lekkere flinke pan erwtensoep
Dit is toch een flinke pan soep, komen er wat minder mensen kun je deze soep ook heel goed invriezen en heb je een lekker maaltje erwtensoep op voorraad.

Mijn tip voor de erwtensoep: Doe er de laatste 10 minuten wat diepvries doperwtjes door voor een mooi kleuraccent en extra smaak voor je soep.

Heerlijke pan gezonde zelfgemaakte soep

Nu alleen de rookworst nog in stukjes snijden en aan de soep toevoegen. Als je wat meer of minder te besteden hebt kun je extra vlees toevoegen of juist wat minder probeer altijd wel wat vlees met bot te gebruiken voor extra smaak. Peper en zout toevoegen en misschien een bouillonblokje naar smaak.

Na ongeveer 3 uur zachtjes koken, roeren en afschuimen heb je een fantastische gezonde pan zelfgemaakte erwtensoep waar je veel monden mee kunt voeden. Goed afkoelen, ik heb de pan buiten gezet, en altijd van te voren maken. Erwtensoep is de volgende dag veel lekkerder en dikker.

Nu de stoofperen nog, zoek even voor een aanbieding ik had een kilo Giesser Wildeman stoofperen voor Euro 0,99 heb twee kilo genomen.

Benodigheden: stoofperen, wijn of bessensap, kaneel en suiker

Stoofperen, wijn ( ik had nog een fles gluhwein staan ooit gekregen niet lekker om te drinken maar wel met veel specerijen, super voor de stoofperen ) kaneel en suiker.

Peren schillen met wijn, suiker en kaneel in de pan doen en lekker zachtjes ! laten koken. Het vuur niet te hoog zetten, anders eindig je met perenprut ook lekker maar ziet er niet zo mooi uit.


Dan is het vooral een kwestie van geduld op de foto hierboven stonden de peren al 3 uur op en begonnen gaar te worden, maar nog wel bleekjes. Het huis begon wel heerlijk naar peren en kaneel te ruiken.



Hierboven het eindresultaat na 5 uur stoven had tussendoor al even met mijn moeder gebeld. Help de stoofperen willen niet rood worden. Geduld was haar advies en gewoon lekker laag laten opstaan en ja hoor gelukt. Het duurt wel lang maar dan heb je mooie rode stoofperen met een heerlijke siroop laat het vocht gerust een beetje inkoken.

Stoofperen als toetje met een beetje vla, yoghurt of ijs als je wilt is een topdessert.